Grauzdētava

Ko sola Jaunais gads? Mūsdienīga zīlēšana kafijas putiņās

Gada pēdējās nedēļas un jauna gada sākums jau izsenis ir vispiemērotākais laiks nākotnes pareģošanai, kad cilvēki mēģina pavērt noslēpumainības priekškaru un ielūkoties nezināmajā, ko nesīs nākamais gads. Kafijai dažādos zīlēšanas rituālos ir gadsimtiem senas, bagātīgas tradīcijas. “Narvesen kafijas klubs” Jaunajā gadā vēl visiem veiksmi, vēlmju piepildīšanos un aicina ielūkoties nākotnē, zīlējot kafijas putiņās!

 

Senas tradīcijas – mūsdienīgs izpildījums

Taseogrāfija jeb nākotnes pareģošana pēc kafijas biezumu, tējas lapiņu vai vīna nosēdumu veidotā zīmējuma ir gadsimtiem sena. Zīlēšana kafijas biezumos bija pazīstama jau 16. gadsimtā Turcijā, no kurienes tā izplatījās Grieķijā, arābu pasaulē, Tuvajos Austrumos un Krievijā. Mūsdienās nākotni lasa arī citu dzērienu – karstās šokolādes, alus, pat sulas – atstātajās pēdās. Tāpēc kafijas putiņas, kas nosēžas uz kapučīno tases vai aromātiskas melnas kafijas krūzītes sāniem, ir tikpat labs zīlēšanas materiāls kā biezumi.

Tradicionāli zīlēšanai izmantota turku kafija, jo tā, pareizi pagatavota, atstāj ļoti biezas nogulsnes. Nākotnes pareģošanai 21. gadsimta gaumē jāizvēlas stipra, samtaina kafija – tas ir svarīgi, jo “plānai” kafijai izteiksmīgu putu un paliekošu nosēdumu nebūs. Zīlēšanai lieliski piemērots ir gaisīgs kapučīno ar uzputotu pienu, kas radīs papildu kārtu uz krūzītes sieniņām.

 

Ļauj Visumam uzzināt tavas vēlmes

Katra zīlēšana ir vesels rituāls, un nākotnes pareģošana kafijas putiņās nav izņēmums. Kafiju vēlams malkot no krūzītes ar baltu iekšpusi, lai skaidrāk redzētu putiņu simbolus. Jāpiebilst, ka zīlēšana veiksmīgi izdosies arī papīra krūzītē. Kafijas dzeršanas laikā vien jādomā par to, ko vēlies uzzināt. Kad pēdējais malks izdzerts, ļauj putiņu nosēdumiem nedaudz nožūt un iedomājies vēlēšanos – tas ir ļoti svarīgi, jo zīlēšana atklās, vai šī vēlme piepildīsies. Māņticīgie uzskata, ka nākotni nevajadzētu lasīt pašam savā krūzītē, tomēr mūsdienu praksē tas netiek uzskatīts par šķērsli – cilvēki kļuvuši daudz patstāvīgāki, turklāt kafijas pauzi mēdz izbaudīt sev piemērotā dienas laikā, nereti pa ceļam vienatnē. Ja zīlē kādam citam, izmanto šo laiku, lai patērzētu ar cilvēku un uzzinātu, kāpēc nākotne viņu satrauc.

 

Spēles laukums – kafijas krūzīte

Ir vairāki veidi, kā interpretēt krūzītē redzamo. Visbiežāk pieņemts uzskatīt, ka krūzītes dibenā redzamie simboli ir pagātnes atbalsis, figūras krūzītes vidusdaļā – šī brīža situācijas atspoguļojums, bet augšējā lokā pie maliņas nolasāmi nākotnes vēstījumi.

Savukārt iztēlojoties vertikālu dalījumu, simbolus krūzītes kreisajā pusē interpretē kā nepatīkamus notikumus, bet labajā pusē – kā priecīgus un vēlamus. Svarīgi ievērot, ka atskaites punkts, no kura krūzīte tiek dalīta zonās, vienmēr ir osiņa, pagriežot to pret sevi. Mūsdienu līdzi ņemamajās krūzītēs tāds atskaites punkts var būt ērtākā vieta, kur novieto roku, turot krūzīti.

Un vēl – ja krūzīte, kas nolikta uz galda vai paliktņa, atstāj uz tā nevainojamu apļa nospiedumu, tas nozīmē, ka viss iecerētais piepildīsies!

 

Ko meklēt kafijas putiņu nogulsnēs?

Ieskatoties pamanīsi putiņu nogulsnēs dažādus tēlus vai simbolus, kas ir brīnišķīga augsne interpretācijai. Tie var būt priekšmeti, cilvēki, dzīvnieki, burti, ģeometriskas figūras, simboli, kas atveido domas, jūtas, instinktus. Iedvesmu simbolu nolasīšanai var smelties vēsturē, mākslā, popkultūrā, dabā. Katrs šos attēlus redz un saprot citādi, tāpēc ne velti mēdz teikt, ka vienīgais priekšnoteikums zīlēšanai kafijas tasē ir paša lasītāja iztēle un intuīcija. Protams, nenāks par ļaunu pārzināt dažus vispārzināmus simbolus, kas populāri kopš 19. gadsimta beigām, kad zīlēšana kafijas biezumos kļuva par iecienītu izklaidi Lielbritānijas smalko ļaužu kafejnīcās

 

Māja var nozīmēt tavu dzīvesvietu vai arī iekšējo dvēseles telpu: pārcelšanos uz jaunu mājokli vai svarīgas izmaiņas personības izaugsmē.

Tilts simbolizē ierašanos jaunā vietā; tas savieno notikumus un cilvēkus. Tilts tavā krūzītē var liecināt, ka beidzot uzzināsi neizprotamu notikumu slēpto jēgu.

Kalni – tā ir piepūle, šķēršļi, izaicinājumiem pilns mērķis. Taču atceries, ka no kalna virsotnes paveras brīnišķīga ainava!

Cilvēki parasti nozīmē reālus cilvēkus zīlētāja dzīvē. Jo skaidrāk redzamas noteiktas iezīmes – matu garums, deguna lielums, brilles utt., jo ticamāk, ka runa ir par kādu konkrētu cilvēku.

Dzīvnieki simbolizē cilvēku īpašības, kuru zīlētājam pietrūkst vai ir par daudz.

Lidmašīna, kuģis, automašīna vai citi transportlīdzekļi – ceļojums, pārvietošanās, atvaļinājums, pārcelšanās uz citu valsti, viesis no tālienes, arī simbolisks ceļojums personības izaugsmē.

Putns nozīmē ziņas, bet putna lielums – šo ziņu nozīmi. Ja putns atrodas krūzītes centrā, tas simbolizē jaunumus, kas maina dzīvi.

Pildspalva vai zīmulis – tiek rakstīta jauna nodaļa dzīvē, iespēja pārrakstīt likteni. Tas var arī simbolizēt profesiju, kas saistīta ar rakstīšanas mākslu.

Acs – simbolizē “ļauno aci”, sliktās enerģijas vai burvestības, melno maģiju vai cilvēkus, kuri grib nodarīt pāri. Taču modras acis nozīmē arī laikus pamanīt briestošās nepatikšanas un spēt no tām izvairīties.

Sirds – vai gan tā prasa komentārus? Mīlestības pilns gads!

Grauzdētava

Kādu saldinātāju pievienot kafijai: iesaka barista

Sena turkiem piedēvēta paruna vēstī, ka kafijai jābūt melnai kā elle un saldai kā mīlestība. Acīmredzot senos laikos, tāpat kā mūsdienās, netrūka ne rūgtas, ne saldas kafijas piekritēju. Arvien arī mūsdienās nav vienas pareizās atbildes uz jautājumu, vai kafija būtu jāsaldina, – tā ir gaumes lieta. Par to, kā dažādu saldinātāju izmantošana paver ceļu kafijas garšu eksperimentiem, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Ko sola Jaunais gads? Mūsdienīga zīlēšana kafijas putiņās

Gada pēdējās nedēļas un jauna gada sākums jau izsenis ir vispiemērotākais laiks nākotnes pareģošanai, kad cilvēki mēģina pavērt noslēpumainības priekškaru un ielūkoties nezināmajā, ko nesīs nākamais gads. Kafijai dažādos zīlēšanas rituālos ir gadsimtiem senas, bagātīgas tradīcijas. “Narvesen kafijas klubs” Jaunajā gadā vēl visiem veiksmi, vēlmju piepildīšanos un aicina ielūkoties nākotnē, zīlējot kafijas putiņās!

Karsto dzērienu zinātne: kāpēc kafija silda?

Iestājoties vēsam laikam, daudzi meklē siltumu un uzmundrinājumu siltā zupā un karstos dzērienos. Kaut arī sabiedrībā valda dažādi mīti par pārtikas produktu spēju paaugstināt cilvēka ķermeņa temperatūru, zinātnieki ir pierādījuši, ka dažiem produktiem tas patiešām ir pa spēkam. Vai kafija spēj sasildīt – stāsta “Narvesen kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

 

 

Kafija pa ceļam savā krūzītē: Latvijas iedzīvotāji šo iespēju izmanto septiņreiz aktīvāk nekā pasaulē kopumā

Starptautiskajā kafijas dienā, kas ik gadu 1. oktobrī tiek atzīmēta lielā daļā pasaules, “Narvesen” veiktā aptaujā* noskaidrots – kamēr tikai nepilni 3% kafijas cienītāju visā pasaulē iegādājas kafiju savās līdzi paņemtajās krūzēs**, Latvijā šādu iespēju izmanto katrs piektais iedzīvotājs, un tikpat daudzi to labprāt izmēģinātu, kaut arī pašlaik šādu paradumu nepiekopj. Galvenais iemesls, kāpēc iedzīvotāji kafijas dzērienus pilda savās krūzēs vai termokrūzēs, ir vēlme atbalstīt dabai draudzīgu dzīvesveidu, samazinot vienreiz lietojamā iepakojuma patēriņu.

Kur slēpjas kafijas raksturs jeb kā atpazīt labu kafijas pupiņu?

Kafijas pupiņas tikai pirmajā acu uzmetienā šķiet vienādas – mazas, brūnas un cietas. Katra grauzdējuma, izmēra vai aromāta nianse var padarīt jūsu dzērienu neaizmirstami gardu vai pilnīgi nebaudāmu. Kā pazīt un izvēlēties labu kafijas pupiņu, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Barista iesaka: 5 labi iemesli, kādēļ vērts investēt savas līdzi ņemamās krūzītes iegādē

Lai gan tiek lēsts, ka tikai nepilni 3% klientu visā pasaulē izmanto savas krūzītes kafijas iegādei*, tepat Latvijā ik nedēļu ap 1000 karsto dzērienu tiek iepildīti līdzpaņemtajās krūzēs, liecina “Narvesen kafijas kluba” dati, un šim skaitam ir pozitīva tendence pieaugt. Kāpēc šādas līdzi ņemamās krūzītes ir vērtīgs ieguldījums un labs darbs, atgādina “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kādu kafiju dzersim 2020. gadā? Trendi un tendences

Sākoties jaunam gadam, kafijas dzeršanas tradīcijas pasaulē kūleni nav apmetušas. Ķīnieši ik dienas dzer aizvien vairāk kafijas, jaunieši nevis vienkārši dzer kafiju, bet piekopj veselu rituālu, savukārt somi, zviedri un islandieši joprojām izdzer visvairāk kafijas Eiropā uz vienu iedzīvotāju. Tomēr savi modes strāvojumi ietekmē arī kafijas pasauli Latvijā, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Recepšu zinātne kafijas krūzē jeb kā top oriģināli kafijas dzērieni

Lai gan pēc “Narvesen Kafijas kluba” baristu novērojumiem Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku klasiskiem kafijas dzērieniem,  taču plašs eksotisku nosaukumu klāsts kafijas tirdzniecības vietās nevienu vairs neizbrīna. Kāpēc tiek radītas jaunas kafijas dzērienu receptes, un kas mudina domāt par kafiju kā tikai vienu no dzēriena sastāvdaļām, stāsta Narvesen kafijas dzērienu recepšu galvenā zinātniece un produktu inovatore, “Narvesen Kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

Kāds piens vislabāk sader ar kafiju? Augu un bezlaktozes pieni – uztura trends arī Latvijā

Kafijas kultūras ziņā Eiropas lielpilsētas – Londona, Amsterdama – Latvijai ir soli priekšā un tur plašā sabiedrībā ir pašsaprotama, piemēram, specialty jeb īpašas kvalitātes kafijas baudīšana, ko pie mums piekopj vien šaurs interesentu loks. Savukārt attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam tikpat spēcīgi.

Kafijas ceļvedis: populārākie kafijas dzērieni un to raksturi

Sen garām tie laiki, kad latvieši dzēra tikai melnu vai baltu kafiju. Ar katru gadu kafijas kultūra attīstās aizvien jaunā kvalitātē, un vietējās kafijas tirdzniecības vietas piedāvā spilgtus, neaizmirstamus garšas piedzīvojumus. Taču vēl joprojām ne viens vien kafijas automāta vai baristas priekšā samulst, ieraugot plašo piedāvājumu, kur dominē nosaukumi itāļu valodā.

Šobrīd baudām kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē

Mēs dzīvojam laikā, kad kafijas lietotāju pasaulē kļūst arvien vairāk un pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas ar katru dienu palielinās. Arī tādas lielvalstis kā Ķīna un Indija sāk strauji pārņemt Rietumu kafijas dzeršanas kultūru, ikdienā lietojot arvien vairāk kafijas dzērienu. Pieaugot pieprasījumam, aug arī piedāvājums, un šobrīd mēs dzeram kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē, atzīst “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Trīs veidi, kā kafija var ietekmēt tavu produktivitāti

Kafijas krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas...

Kafijas testēšana: četri soļi, kā atrast savu iecienīto garšu

“Ja man jautā, kas ir laba kafija, es nevaru uz to viennozīmīgi atbildēt. Kas ir labs vienam, neder otram, tāpēc parasti saku – laba kafija ir tā, kas tev garšo. Vai ir kaut kas kvalitatīvāks? Jā, ir. Vai tev tas šķitīs labāks? Nav teikts,” saka “Narvesen Kafijas kluba” eksperts – barista Gatis Silenieks, skaidrojot, kā atrast tieši savām garšas kārpiņām baudāmāko kafiju.