Grauzdētava

Karsto dzērienu zinātne: kāpēc kafija silda?

Iestājoties vēsam laikam, daudzi meklē siltumu un uzmundrinājumu siltā zupā un karstos dzērienos. Kaut arī sabiedrībā valda dažādi mīti par pārtikas produktu spēju paaugstināt cilvēka ķermeņa temperatūru, zinātnieki ir pierādījuši, ka dažiem produktiem tas patiešām ir pa spēkam. Vai kafija spēj sasildīt – stāsta “Narvesen kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

 

Placebo efekts

 

“Kaut arī karstie dzērieni būtiski neietekmē mūsu iekšējo ķermeņa temperatūru, tiem ir vairāki ļoti svarīgi mērķi. Piemēram, auksti pirksti, kas pieskaras siltai kafijas krūzītei vai ūdens pudelei, nedaudz virspusēji sasilst. Kafija un citi karstie dzērieni ir efektīvs veids, kā dot ķermenim dažas kalorijas, kuras sadedzināt, un tieši šajā procesā ķermenis pats sevi silda. Visbeidzot, kafijai ir brīnišķīga psiholoģiska ietekme, kas liek justies daudz laimīgākam – nekad nenovērtējiet par zemu to, cik būtiska ir emocionālā labsajūta!” atgādina Edīte Vimba.

 

Profesors Rons Eklss, Kārdifas universitātes Saaukstēšanās centra direktors, savu darbu ir veltījis zinātniski pamatotai cīņai pret saaukstēšanos un pētījis, kā karstie dzērieni ietekmē saaukstējušos cilvēku pašsajūtu. Vienā no saviem eksperimentiem viņš saslimušajiem pasniedza karstu vai istabas temperatūras ābolu un upeņu dzērienu. Pārsteidzoši izrādījās tas, cik efektīva bija šāda “ārstēšana”: abi dzērieni – gan karstais, gan remdenais – lika slimniekiem justies labāk, tomēr karstais dzēriens bija daudz iedarbīgāks.

 

Pētījumā secināts, ka karstais dzēriens nodrošināja “tūlītēju un ilgstošu” atvieglojumu, mazinot klepu, šķavas, iesnas, kakla sāpes, drebuļus un nogurumu. Pētījuma dalībnieki ziņoja, ka ir vieglāk elpot, kaut arī objektīvie mērījumi, ko veica Eklsa komanda, atklāja, ka izmaiņu nav.

 

Ja ar siltu dzērienu rokās – tātad dāsns cilvēks

Ja ne fiziska ķermeņa temperatūras paaugstināšana, tad sirdis atkausējošs efekts kafijai gan piemīt, un tas ir pierādīts. Kā izrādās, pirmo iespaidu par cilvēka raksturu var ietekmēt kaut kas tik vienkāršs kā rokās turētā dzēriena temperatūra. Jeilas universitātes psihologi pētījumos pierādījuši: cilvēki apkārtējos uzskata par dāsnākiem un gādīgākiem, ja tie tikko turējuši rokās siltu kafijas tasi, bet šis iespaids ir vājāks, ja rokās bijusi ledus kafija. Tā pat arī secināts, ka cilvēki drīzāk ir gatavi dot kaut ko citiem, ja tikko rokās turējuši kaut ko siltu, un labprātāk paņemtu kaut ko sev, ja rokās ir kaut kas auksts.

 

“Fiziskais siltums var likt mums redzēt citus kā emocionāli siltākus cilvēkus un arī pašiem justies dāsnākiem un laipnākiem. Mums visiem normāla ķermeņa temperatūra ir 36,6, tāpēc tādas īpašības kā cilvēka “siltums” vai “vēsums” ir tieši saistītas ar emocionālo stāvokli un uztveri. Ne velti mēdz teikt, ka tase labas kafijas kausē ledu, – ne tikai nosalušos pirkstos, bet arī sarunās un kopīgos mirkļos,” saka Edīte Vimba.

 

Možs gars – možs arī ķermenis

Lai gan kafija palīdz sasildīties, dzēriena temperatūra var nebūt galvenais faktors. Kafija satur daudz kofeīna, kas stimulē vielmaiņu, mudinot ķermeni sadedzināt degvielu. Dažādu zinātnieku pētījumi apliecinājuši, ka kofeīns ir saistīts arī ar ietekmi uz garastāvokli un reakcijas laiku. Atkārtota 75 mg kofeīna (jeb vienas tases kafijas) uzņemšana ik pēc četrām stundām veicina ilgstošu garastāvokļa uzlabošanos, īpaši cilvēkiem, kuri jūtas noguruši. Korejiešu un japāņu zinātnieki pat apgalvo, ka kofeīnu saturošu dzērienu lietošana var palīdzēt mazināt depresijas simptomus. Tiesa, pārāk liela kofeīna deva var izraisīt nevēlamu efektu – trauksmi, nervozitāti un miega traucējumus.

 

“Te ir vietā teiciens – viss ir labs ar mēru. Ja kafijas dzeršanu no sirds izbaudām un ļaujam tai iedarboties, uzmundrinošo efektu jutīsim arī no dažiem malkiem. Bet, ja jūtamies enerģiski un moži, arī aukstums nebiedē,” rezumē Edīte Vimba.

Grauzdētava

Kādu saldinātāju pievienot kafijai: iesaka barista

Sena turkiem piedēvēta paruna vēstī, ka kafijai jābūt melnai kā elle un saldai kā mīlestība. Acīmredzot senos laikos, tāpat kā mūsdienās, netrūka ne rūgtas, ne saldas kafijas piekritēju. Arvien arī mūsdienās nav vienas pareizās atbildes uz jautājumu, vai kafija būtu jāsaldina, – tā ir gaumes lieta. Par to, kā dažādu saldinātāju izmantošana paver ceļu kafijas garšu eksperimentiem, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Ko sola Jaunais gads? Mūsdienīga zīlēšana kafijas putiņās

Gada pēdējās nedēļas un jauna gada sākums jau izsenis ir vispiemērotākais laiks nākotnes pareģošanai, kad cilvēki mēģina pavērt noslēpumainības priekškaru un ielūkoties nezināmajā, ko nesīs nākamais gads. Kafijai dažādos zīlēšanas rituālos ir gadsimtiem senas, bagātīgas tradīcijas. “Narvesen kafijas klubs” Jaunajā gadā vēl visiem veiksmi, vēlmju piepildīšanos un aicina ielūkoties nākotnē, zīlējot kafijas putiņās!

Karsto dzērienu zinātne: kāpēc kafija silda?

Iestājoties vēsam laikam, daudzi meklē siltumu un uzmundrinājumu siltā zupā un karstos dzērienos. Kaut arī sabiedrībā valda dažādi mīti par pārtikas produktu spēju paaugstināt cilvēka ķermeņa temperatūru, zinātnieki ir pierādījuši, ka dažiem produktiem tas patiešām ir pa spēkam. Vai kafija spēj sasildīt – stāsta “Narvesen kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

 

 

Kafija pa ceļam savā krūzītē: Latvijas iedzīvotāji šo iespēju izmanto septiņreiz aktīvāk nekā pasaulē kopumā

Starptautiskajā kafijas dienā, kas ik gadu 1. oktobrī tiek atzīmēta lielā daļā pasaules, “Narvesen” veiktā aptaujā* noskaidrots – kamēr tikai nepilni 3% kafijas cienītāju visā pasaulē iegādājas kafiju savās līdzi paņemtajās krūzēs**, Latvijā šādu iespēju izmanto katrs piektais iedzīvotājs, un tikpat daudzi to labprāt izmēģinātu, kaut arī pašlaik šādu paradumu nepiekopj. Galvenais iemesls, kāpēc iedzīvotāji kafijas dzērienus pilda savās krūzēs vai termokrūzēs, ir vēlme atbalstīt dabai draudzīgu dzīvesveidu, samazinot vienreiz lietojamā iepakojuma patēriņu.

Kur slēpjas kafijas raksturs jeb kā atpazīt labu kafijas pupiņu?

Kafijas pupiņas tikai pirmajā acu uzmetienā šķiet vienādas – mazas, brūnas un cietas. Katra grauzdējuma, izmēra vai aromāta nianse var padarīt jūsu dzērienu neaizmirstami gardu vai pilnīgi nebaudāmu. Kā pazīt un izvēlēties labu kafijas pupiņu, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Barista iesaka: 5 labi iemesli, kādēļ vērts investēt savas līdzi ņemamās krūzītes iegādē

Lai gan tiek lēsts, ka tikai nepilni 3% klientu visā pasaulē izmanto savas krūzītes kafijas iegādei*, tepat Latvijā ik nedēļu ap 1000 karsto dzērienu tiek iepildīti līdzpaņemtajās krūzēs, liecina “Narvesen kafijas kluba” dati, un šim skaitam ir pozitīva tendence pieaugt. Kāpēc šādas līdzi ņemamās krūzītes ir vērtīgs ieguldījums un labs darbs, atgādina “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kādu kafiju dzersim 2020. gadā? Trendi un tendences

Sākoties jaunam gadam, kafijas dzeršanas tradīcijas pasaulē kūleni nav apmetušas. Ķīnieši ik dienas dzer aizvien vairāk kafijas, jaunieši nevis vienkārši dzer kafiju, bet piekopj veselu rituālu, savukārt somi, zviedri un islandieši joprojām izdzer visvairāk kafijas Eiropā uz vienu iedzīvotāju. Tomēr savi modes strāvojumi ietekmē arī kafijas pasauli Latvijā, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Recepšu zinātne kafijas krūzē jeb kā top oriģināli kafijas dzērieni

Lai gan pēc “Narvesen Kafijas kluba” baristu novērojumiem Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku klasiskiem kafijas dzērieniem,  taču plašs eksotisku nosaukumu klāsts kafijas tirdzniecības vietās nevienu vairs neizbrīna. Kāpēc tiek radītas jaunas kafijas dzērienu receptes, un kas mudina domāt par kafiju kā tikai vienu no dzēriena sastāvdaļām, stāsta Narvesen kafijas dzērienu recepšu galvenā zinātniece un produktu inovatore, “Narvesen Kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

Kāds piens vislabāk sader ar kafiju? Augu un bezlaktozes pieni – uztura trends arī Latvijā

Kafijas kultūras ziņā Eiropas lielpilsētas – Londona, Amsterdama – Latvijai ir soli priekšā un tur plašā sabiedrībā ir pašsaprotama, piemēram, specialty jeb īpašas kvalitātes kafijas baudīšana, ko pie mums piekopj vien šaurs interesentu loks. Savukārt attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam tikpat spēcīgi.

Kafijas ceļvedis: populārākie kafijas dzērieni un to raksturi

Sen garām tie laiki, kad latvieši dzēra tikai melnu vai baltu kafiju. Ar katru gadu kafijas kultūra attīstās aizvien jaunā kvalitātē, un vietējās kafijas tirdzniecības vietas piedāvā spilgtus, neaizmirstamus garšas piedzīvojumus. Taču vēl joprojām ne viens vien kafijas automāta vai baristas priekšā samulst, ieraugot plašo piedāvājumu, kur dominē nosaukumi itāļu valodā.

Šobrīd baudām kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē

Mēs dzīvojam laikā, kad kafijas lietotāju pasaulē kļūst arvien vairāk un pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas ar katru dienu palielinās. Arī tādas lielvalstis kā Ķīna un Indija sāk strauji pārņemt Rietumu kafijas dzeršanas kultūru, ikdienā lietojot arvien vairāk kafijas dzērienu. Pieaugot pieprasījumam, aug arī piedāvājums, un šobrīd mēs dzeram kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē, atzīst “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Trīs veidi, kā kafija var ietekmēt tavu produktivitāti

Kafijas krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas...

Kafijas testēšana: četri soļi, kā atrast savu iecienīto garšu

“Ja man jautā, kas ir laba kafija, es nevaru uz to viennozīmīgi atbildēt. Kas ir labs vienam, neder otram, tāpēc parasti saku – laba kafija ir tā, kas tev garšo. Vai ir kaut kas kvalitatīvāks? Jā, ir. Vai tev tas šķitīs labāks? Nav teikts,” saka “Narvesen Kafijas kluba” eksperts – barista Gatis Silenieks, skaidrojot, kā atrast tieši savām garšas kārpiņām baudāmāko kafiju.