Grauzdētava

Kafijas testēšana: četri soļi, kā atrast savu iecienīto garšu

“Ja man jautā, kas ir laba kafija, es nevaru uz to viennozīmīgi atbildēt. Kas ir labs vienam, neder otram, tāpēc parasti saku – laba kafija ir tā, kas tev garšo. Vai ir kaut kas kvalitatīvāks? Jā, ir. Vai tev tas šķitīs labāks? Nav teikts,” saka “Narvesen Kafijas kluba” eksperts – barista Gatis Silenieks, skaidrojot, kā atrast tieši savām garšas kārpiņām baudāmāko kafiju.

Barista stāsta, ka gaumes ir dažādas un pat Latvijā pastāv atšķirības starp to, kādu kafiju cilvēki izvēlas ikdienā. Rīgā un Pierīgā biežāk dzer Cafe LatteCappucino un citus kafijas dzērienus ar pienu, bet, izbraucot tālāk uz reģioniem, cieņā ir tradicionālā, stipri melnā kafija un kafija ar pienu. Bet kā plašajā kafijas dzērienu klāstā atrast savējo, ja kafijas kultūrā jūtaties kā iesācēji?

Krājiet pieredzi!

“Ja jūs vīnzinim pajautāsiet, kā iemācīties orientēties vīnos, viņš teiks – sāciet dzert vīnu. To pašu varētu teikt par kafiju,” iesaka “Narvesen Kafijas kluba” barista. Ja cilvēks ar kafiju ir uz “jūs”, Gatis Silenieks iesaka meklēt īsto garšu tur, kur tā tiek radīta – apstaigāt kafijas tirdzniecības vietas, pamazām nogaršojot visus pieejamos dzērienus un izvēloties to, kas garšo vislabāk. Kad atrasta garša, kas ir pa prātam, var painteresēties īpaši par šo kafijas dzērienu un variēt ar piena daudzumu, cukuru, dažādu garšu sīrupiem. Ceļojot ir vērts iegriezties vietējos restorānos un bodītēs un pagaršot, kā jau pazīstamo kafijas dzērienu gatavo citur.

Izmēģiniet dažādus pienus

“Kafijai var pievienot aukstu pienu, kas līdzsvaros kafijas temperatūru un ļaus to baudīt nekavējoties. Savukārt kafijas automātos piens tiek uzsildīts līdz ideālai 70 grādu temperatūrai. Tā ir augstākā robeža, pie kuras piens nezaudē dabisko saldumu. Karstāks piens kļūst nedaudz sīvs,” stāsta Gatis Silenieks. Ja izvēlaties kafiju ar pienu, pirms pievienot cukuru vai citus saldinātājus, ieteicams dzērienu pagaršot – ja vien neesat īpaši saldas kafijas cienītājs, iespējams, ar dabisko piena saldumu pilnīgi pietiks.

“Narvesen Kafijas kluba” barista iesaka eksperimentēt arī ar dažādiem pieniem. Tirdzniecības vietās pieejamais klāsts ir daudzveidīgs – no ierastā govs piena līdz dažādiem bezlaktozes un augu pieniem. Tie mainīs arī kafijas garšu, tāpēc te paveras plašs lauks eskperimentiem.

Eksperimentējiet ar sīrupiem

Ierastā cukura vietā kafijai iespējams pievienot sīrupus ar dažādām garšām, no kurām populārākās ir vaniļa un karamele. Sīrupu, putukrējuma un dažādu garšu piedevu mode nāk no ASV, bet nu jau tas ir kafijas tirdzniecības vietu standarts visā pasaulē.

“Kafijas ar dažādu garšu piedevām savulaik radušās nekvalitatīvas kafijas garšas uzlabošanai, jo cukurs un cukura sīrupi ir sliktas kafijas labākie draugi – ja kafija ir ļoti, ļoti rūgta, sīrupi padara to par baudāmu dzērienu. Tomēr ar katru gadu šie dzērieni kļūst aizvien populārāki, un diez vai tuvākajā laikā kaut kas mainīsies. Cilvēkiem patīk eksperimentēt, un kafijas krūzēs tiek miksēts viss, ko vien fantāzija spēj radīt,” stāsta Gatis Silenieks.

Uzspēlējiet kafijas spēli!

Ja esat nolēmuši gatavot kafiju mājās, tā ir lieliska iespēja paspēlēties ar kafijas stiprumu, ūdens daudzumu un citiem parametriem, kas ietekmē kafijas garšu. “Nopērciet divas dažādas kafijas un pagatavojiet tās identiskos veidos – šādi kafijas pupiņu garšas vērtē pat profesionāļi, kad jāizvēlas viena šķirne no vairākām. Ir simtiem kafijas pagatavošanas veidu, tāpēc uztveriet šo kā aizraujošu spēli vai zinātnisku eksperimentu, un pat ierastā kafija jums var sagādāt daudz patīkamu pārsteigumu,” iesaka Gatis Silenieks.

Kafijas spēlei ir vairāki svarīgi elementi.

“Iegūt atkārtoti identisku garšu ar paša roku gatavotai kafijai ir baristas augstākā pilotāža. Tādēļ, ja vēlaties ik dienu dzert savu iecienīto kafiju ar nemainīgu garšu, visuzticamākais tomēr būs kafijas automāts. Tajā jau iepriekš ir uzstādīta baristas izstrādāta un pārbaudīta kafijas recepte – kafijas pupiņas tiek samaltas nepieciešamajā malumā, piens tiek uzkarsēts precīzi noteiktajā temperatūrā un sakuļ perfektu putu, tādējādi nodrošinot nemainīgi sabalansētu un baudāmu iecienītās kafijas garšu ik dienu,” skaidro “Narvesen kafijas kluba” eksperts, barista Gatis Silenieks.

Grauzdētava

Kādu saldinātāju pievienot kafijai: iesaka barista

Sena turkiem piedēvēta paruna vēstī, ka kafijai jābūt melnai kā elle un saldai kā mīlestība. Acīmredzot senos laikos, tāpat kā mūsdienās, netrūka ne rūgtas, ne saldas kafijas piekritēju. Arvien arī mūsdienās nav vienas pareizās atbildes uz jautājumu, vai kafija būtu jāsaldina, – tā ir gaumes lieta. Par to, kā dažādu saldinātāju izmantošana paver ceļu kafijas garšu eksperimentiem, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Ko sola Jaunais gads? Mūsdienīga zīlēšana kafijas putiņās

Gada pēdējās nedēļas un jauna gada sākums jau izsenis ir vispiemērotākais laiks nākotnes pareģošanai, kad cilvēki mēģina pavērt noslēpumainības priekškaru un ielūkoties nezināmajā, ko nesīs nākamais gads. Kafijai dažādos zīlēšanas rituālos ir gadsimtiem senas, bagātīgas tradīcijas. “Narvesen kafijas klubs” Jaunajā gadā vēl visiem veiksmi, vēlmju piepildīšanos un aicina ielūkoties nākotnē, zīlējot kafijas putiņās!

Karsto dzērienu zinātne: kāpēc kafija silda?

Iestājoties vēsam laikam, daudzi meklē siltumu un uzmundrinājumu siltā zupā un karstos dzērienos. Kaut arī sabiedrībā valda dažādi mīti par pārtikas produktu spēju paaugstināt cilvēka ķermeņa temperatūru, zinātnieki ir pierādījuši, ka dažiem produktiem tas patiešām ir pa spēkam. Vai kafija spēj sasildīt – stāsta “Narvesen kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

 

 

Kafija pa ceļam savā krūzītē: Latvijas iedzīvotāji šo iespēju izmanto septiņreiz aktīvāk nekā pasaulē kopumā

Starptautiskajā kafijas dienā, kas ik gadu 1. oktobrī tiek atzīmēta lielā daļā pasaules, “Narvesen” veiktā aptaujā* noskaidrots – kamēr tikai nepilni 3% kafijas cienītāju visā pasaulē iegādājas kafiju savās līdzi paņemtajās krūzēs**, Latvijā šādu iespēju izmanto katrs piektais iedzīvotājs, un tikpat daudzi to labprāt izmēģinātu, kaut arī pašlaik šādu paradumu nepiekopj. Galvenais iemesls, kāpēc iedzīvotāji kafijas dzērienus pilda savās krūzēs vai termokrūzēs, ir vēlme atbalstīt dabai draudzīgu dzīvesveidu, samazinot vienreiz lietojamā iepakojuma patēriņu.

Kur slēpjas kafijas raksturs jeb kā atpazīt labu kafijas pupiņu?

Kafijas pupiņas tikai pirmajā acu uzmetienā šķiet vienādas – mazas, brūnas un cietas. Katra grauzdējuma, izmēra vai aromāta nianse var padarīt jūsu dzērienu neaizmirstami gardu vai pilnīgi nebaudāmu. Kā pazīt un izvēlēties labu kafijas pupiņu, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Barista iesaka: 5 labi iemesli, kādēļ vērts investēt savas līdzi ņemamās krūzītes iegādē

Lai gan tiek lēsts, ka tikai nepilni 3% klientu visā pasaulē izmanto savas krūzītes kafijas iegādei*, tepat Latvijā ik nedēļu ap 1000 karsto dzērienu tiek iepildīti līdzpaņemtajās krūzēs, liecina “Narvesen kafijas kluba” dati, un šim skaitam ir pozitīva tendence pieaugt. Kāpēc šādas līdzi ņemamās krūzītes ir vērtīgs ieguldījums un labs darbs, atgādina “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kādu kafiju dzersim 2020. gadā? Trendi un tendences

Sākoties jaunam gadam, kafijas dzeršanas tradīcijas pasaulē kūleni nav apmetušas. Ķīnieši ik dienas dzer aizvien vairāk kafijas, jaunieši nevis vienkārši dzer kafiju, bet piekopj veselu rituālu, savukārt somi, zviedri un islandieši joprojām izdzer visvairāk kafijas Eiropā uz vienu iedzīvotāju. Tomēr savi modes strāvojumi ietekmē arī kafijas pasauli Latvijā, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Recepšu zinātne kafijas krūzē jeb kā top oriģināli kafijas dzērieni

Lai gan pēc “Narvesen Kafijas kluba” baristu novērojumiem Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku klasiskiem kafijas dzērieniem,  taču plašs eksotisku nosaukumu klāsts kafijas tirdzniecības vietās nevienu vairs neizbrīna. Kāpēc tiek radītas jaunas kafijas dzērienu receptes, un kas mudina domāt par kafiju kā tikai vienu no dzēriena sastāvdaļām, stāsta Narvesen kafijas dzērienu recepšu galvenā zinātniece un produktu inovatore, “Narvesen Kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

Kāds piens vislabāk sader ar kafiju? Augu un bezlaktozes pieni – uztura trends arī Latvijā

Kafijas kultūras ziņā Eiropas lielpilsētas – Londona, Amsterdama – Latvijai ir soli priekšā un tur plašā sabiedrībā ir pašsaprotama, piemēram, specialty jeb īpašas kvalitātes kafijas baudīšana, ko pie mums piekopj vien šaurs interesentu loks. Savukārt attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam tikpat spēcīgi.

Kafijas ceļvedis: populārākie kafijas dzērieni un to raksturi

Sen garām tie laiki, kad latvieši dzēra tikai melnu vai baltu kafiju. Ar katru gadu kafijas kultūra attīstās aizvien jaunā kvalitātē, un vietējās kafijas tirdzniecības vietas piedāvā spilgtus, neaizmirstamus garšas piedzīvojumus. Taču vēl joprojām ne viens vien kafijas automāta vai baristas priekšā samulst, ieraugot plašo piedāvājumu, kur dominē nosaukumi itāļu valodā.

Šobrīd baudām kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē

Mēs dzīvojam laikā, kad kafijas lietotāju pasaulē kļūst arvien vairāk un pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas ar katru dienu palielinās. Arī tādas lielvalstis kā Ķīna un Indija sāk strauji pārņemt Rietumu kafijas dzeršanas kultūru, ikdienā lietojot arvien vairāk kafijas dzērienu. Pieaugot pieprasījumam, aug arī piedāvājums, un šobrīd mēs dzeram kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē, atzīst “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Trīs veidi, kā kafija var ietekmēt tavu produktivitāti

Kafijas krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas...

Kafijas testēšana: četri soļi, kā atrast savu iecienīto garšu

“Ja man jautā, kas ir laba kafija, es nevaru uz to viennozīmīgi atbildēt. Kas ir labs vienam, neder otram, tāpēc parasti saku – laba kafija ir tā, kas tev garšo. Vai ir kaut kas kvalitatīvāks? Jā, ir. Vai tev tas šķitīs labāks? Nav teikts,” saka “Narvesen Kafijas kluba” eksperts – barista Gatis Silenieks, skaidrojot, kā atrast tieši savām garšas kārpiņām baudāmāko kafiju.