Grauzdētava

Kādu saldinātāju pievienot kafijai: iesaka barista

Sena turkiem piedēvēta paruna vēstī, ka kafijai jābūt melnai kā elle un saldai kā mīlestība. Acīmredzot senos laikos, tāpat kā mūsdienās, netrūka ne rūgtas, ne saldas kafijas piekritēju. Arvien arī mūsdienās nav vienas pareizās atbildes uz jautājumu, vai kafija būtu jāsaldina, – tā ir gaumes lieta. Par to, kā dažādu saldinātāju izmantošana paver ceļu kafijas garšu eksperimentiem, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

 

Īsa kafijas un sīrupu saspēles vēsture

Sīrupu pievienošana kafijai ir salīdzinoši jauna tradīcija, kas aizsākusies ap 2000. gadu. Klasisku itāļu espreso vai smiltīs vārītu turku kafiju pieņemts baudīt bez piedevām, ja nu vienīgi ar vienu cukurgraudiņu. Savukārt ar sīrupu bagātinātu kafijas dzērienu kultūra nāk no ASV. Sīrupi, kas sākotnēji paredzēti kokteiļu pagatavošanai bāros, kafijā nonāca visai prozaisku iemeslu dēļ: proti, lai nomāktu nevēlamas garšas nianses zemas kvalitātes kafijā. Un tas izrādījās veselas kustības sākums.

 

“Latvijā izsenis pazīstama kafija “ar cepurīti” jeb šļuciņu Rīgas Melnā Balzama, kas ir vietējā versija par kafiju ar sīrupa piešprici. Taču mūsdienās viss ir mainījies – šis dzēriens vairs nav diez ko populārs un nebūs pieejams katrā kafejnīcā, toties klasiskā sīrupu izlase gan būs atrodama 90% kafijas tirdzniecības vietu,” stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

 

Pareizās proporcijas

Tāpat kā pienu, tā aizstājēju vai saldo krējumu, arī dažādus saldinātājus kafijai pievienojam, lai nomāktu rūgto garšu. Kaut arī daži jautās, kāpēc tad vispār dzert kafiju, nevar zināt, kuri ir lielāki ieguvēji.

 

Gatis Silenieks saka: “Tā ir caurcaurēm gaumes lieta. Protams, rūgto garšu nomāks jebkurš saldinātājs. Taču iegūt varam ne tikai saldumu. Pievienojot kafijai parastu cukuru, nevajadzētu gaidīt garšas brīnumus, toties ar sīrupiem ir citādi. Mūsdienās ļoti daudzi labprāt pievieno kafijai sīrupus ar dažādām garšām – gan klasiskos šokolādes, karameļu vai īru krēma sīrupus, gan no Āzijas aizgūtās garšas – ingveru, Spicy Chai un citus. Protams, arī šie sīrupi ir radīti uz cukura bāzes, tāpēc tie veiks arī saldināšanas funkciju, taču vienlaikus var piešķirt kafijai pārsteidzošas garšas nianses.”

 

Visām sīrupa pudelēm ir dozatori, kas iemēra tasē optimālu sīrupa daudzumu. “Mana personīgā rekomendācija – pievienot ne vairāk kā vienu sīrupa porciju, lai iegūtu papildu garšas noti, bet saglabātu arī kafijas garšu. Tas, protams, ir arī gaumes jautājums. Viens cilvēks liek kafijā vienu tējkaroti cukura un cits – trīs, bet kas par daudz, tas par skādi! Manā pieredzē ir gadījies, ka klients iespiež tasītē astoņas sīrupa porcijas. Jāatzīst, sevišķi laimīgs viņš, dzerot kafiju, neizskatījās,” smej Gatis Silenieks.

 

Tāpat kā jebkuru citu saldinātāju, arī sīrupu vajadzētu pievienot kafijai, kamēr tā karsta, un rūpīgi izmaisīt, lai sīrups vienmērīgi izšķīst dzērienā, nevis nogrimst krūzītes dibenā un visu saldumiņu “izšauj” pēdējā malkā – gluži kā līdz galam neizkusis cukurs.

 

Kā atrast īsto?

“Latvijā joprojām lielā cieņā ir klasiskie sīrupi – karamele, šokolāde, īru krēms, dažādu riekstu garšas. Sīrupi var lieliski papildināt arī aukstos kafijas dzērienus, kuriem sevišķi labi piestāv skābenās garšas. Tieši ar aukstajiem kafijas dzērieniem cilvēki vislabprātāk eksperimentē un nebaidās pamēģināt pat tādas kombinācijas kā kafija ar popkorna vai meža ogu garšu. Man pašam vislabāk patīk aukstajai lattei pievienot plūmju sīrupu,” atklāj Gatis Silenieks.

 

Ja cukurs vai mākslīgie saldinātāji kafiju tikai saldina, tad, piemēram, medus vai stēvija izceļas paši ar savu specifisku garšu, kas būs jūtama arī kafijā. Medus nedos tik izteiktu saldumu kā baltais cukurs, un pat brūnais cukurs dos atšķirīgu garšas niansi nekā tā baltais radinieks.

 

“Es esmu par to, lai cilvēki dzertu tādu kafiju, kāda viņiem garšo. Ja kāds atnāk pie manis uz degustāciju un stāsta, ka ikdienā viņš dzer kafiju tikai ar kokosrieksta sīrupu vai tikai ar medu, es arī degustācijā piedāvāšu kokosrieksta sīrupu vai medu, jo tikai tā cilvēks varēs noteikt, kā atšķiras dažādas kafijas un kura viņam šķiet garšīgāka. Mēs pierodam pie noteiktām garšām. Ja kāds katru dienu savai kafijai pievieno citu sīrupu, arī degustācijā piedāvāšu vairākus sīrupus, jo tas ir veids, kā šis cilvēks dzer kafiju – eksperimentējot,” saka “Narvesen kafijas kluba” barista.

 

Viņš atzīst – lai atrastu īsto kombināciju, ir jāmeklē. Un, kas zina, varbūt kādu dienu pārliecināts rūgtas kafijas piekritējs savā krūzītē piedzīvos pārsteidzošu garšu, ko radījusi jauna un nebijusi kombinācija.

Narvesen lielākajās tirdzniecības vietā  sīrupi karstajos dzērienos tiek dozēti automātiski, precīzi parūpējoties par izcilu kafijas garšu.

Grauzdētava

Kādu saldinātāju pievienot kafijai: iesaka barista

Sena turkiem piedēvēta paruna vēstī, ka kafijai jābūt melnai kā elle un saldai kā mīlestība. Acīmredzot senos laikos, tāpat kā mūsdienās, netrūka ne rūgtas, ne saldas kafijas piekritēju. Arvien arī mūsdienās nav vienas pareizās atbildes uz jautājumu, vai kafija būtu jāsaldina, – tā ir gaumes lieta. Par to, kā dažādu saldinātāju izmantošana paver ceļu kafijas garšu eksperimentiem, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Ko sola Jaunais gads? Mūsdienīga zīlēšana kafijas putiņās

Gada pēdējās nedēļas un jauna gada sākums jau izsenis ir vispiemērotākais laiks nākotnes pareģošanai, kad cilvēki mēģina pavērt noslēpumainības priekškaru un ielūkoties nezināmajā, ko nesīs nākamais gads. Kafijai dažādos zīlēšanas rituālos ir gadsimtiem senas, bagātīgas tradīcijas. “Narvesen kafijas klubs” Jaunajā gadā vēl visiem veiksmi, vēlmju piepildīšanos un aicina ielūkoties nākotnē, zīlējot kafijas putiņās!

Karsto dzērienu zinātne: kāpēc kafija silda?

Iestājoties vēsam laikam, daudzi meklē siltumu un uzmundrinājumu siltā zupā un karstos dzērienos. Kaut arī sabiedrībā valda dažādi mīti par pārtikas produktu spēju paaugstināt cilvēka ķermeņa temperatūru, zinātnieki ir pierādījuši, ka dažiem produktiem tas patiešām ir pa spēkam. Vai kafija spēj sasildīt – stāsta “Narvesen kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

 

 

Kafija pa ceļam savā krūzītē: Latvijas iedzīvotāji šo iespēju izmanto septiņreiz aktīvāk nekā pasaulē kopumā

Starptautiskajā kafijas dienā, kas ik gadu 1. oktobrī tiek atzīmēta lielā daļā pasaules, “Narvesen” veiktā aptaujā* noskaidrots – kamēr tikai nepilni 3% kafijas cienītāju visā pasaulē iegādājas kafiju savās līdzi paņemtajās krūzēs**, Latvijā šādu iespēju izmanto katrs piektais iedzīvotājs, un tikpat daudzi to labprāt izmēģinātu, kaut arī pašlaik šādu paradumu nepiekopj. Galvenais iemesls, kāpēc iedzīvotāji kafijas dzērienus pilda savās krūzēs vai termokrūzēs, ir vēlme atbalstīt dabai draudzīgu dzīvesveidu, samazinot vienreiz lietojamā iepakojuma patēriņu.

Kur slēpjas kafijas raksturs jeb kā atpazīt labu kafijas pupiņu?

Kafijas pupiņas tikai pirmajā acu uzmetienā šķiet vienādas – mazas, brūnas un cietas. Katra grauzdējuma, izmēra vai aromāta nianse var padarīt jūsu dzērienu neaizmirstami gardu vai pilnīgi nebaudāmu. Kā pazīt un izvēlēties labu kafijas pupiņu, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Barista iesaka: 5 labi iemesli, kādēļ vērts investēt savas līdzi ņemamās krūzītes iegādē

Lai gan tiek lēsts, ka tikai nepilni 3% klientu visā pasaulē izmanto savas krūzītes kafijas iegādei*, tepat Latvijā ik nedēļu ap 1000 karsto dzērienu tiek iepildīti līdzpaņemtajās krūzēs, liecina “Narvesen kafijas kluba” dati, un šim skaitam ir pozitīva tendence pieaugt. Kāpēc šādas līdzi ņemamās krūzītes ir vērtīgs ieguldījums un labs darbs, atgādina “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kādu kafiju dzersim 2020. gadā? Trendi un tendences

Sākoties jaunam gadam, kafijas dzeršanas tradīcijas pasaulē kūleni nav apmetušas. Ķīnieši ik dienas dzer aizvien vairāk kafijas, jaunieši nevis vienkārši dzer kafiju, bet piekopj veselu rituālu, savukārt somi, zviedri un islandieši joprojām izdzer visvairāk kafijas Eiropā uz vienu iedzīvotāju. Tomēr savi modes strāvojumi ietekmē arī kafijas pasauli Latvijā, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Recepšu zinātne kafijas krūzē jeb kā top oriģināli kafijas dzērieni

Lai gan pēc “Narvesen Kafijas kluba” baristu novērojumiem Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku klasiskiem kafijas dzērieniem,  taču plašs eksotisku nosaukumu klāsts kafijas tirdzniecības vietās nevienu vairs neizbrīna. Kāpēc tiek radītas jaunas kafijas dzērienu receptes, un kas mudina domāt par kafiju kā tikai vienu no dzēriena sastāvdaļām, stāsta Narvesen kafijas dzērienu recepšu galvenā zinātniece un produktu inovatore, “Narvesen Kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

Kāds piens vislabāk sader ar kafiju? Augu un bezlaktozes pieni – uztura trends arī Latvijā

Kafijas kultūras ziņā Eiropas lielpilsētas – Londona, Amsterdama – Latvijai ir soli priekšā un tur plašā sabiedrībā ir pašsaprotama, piemēram, specialty jeb īpašas kvalitātes kafijas baudīšana, ko pie mums piekopj vien šaurs interesentu loks. Savukārt attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam tikpat spēcīgi.

Kafijas ceļvedis: populārākie kafijas dzērieni un to raksturi

Sen garām tie laiki, kad latvieši dzēra tikai melnu vai baltu kafiju. Ar katru gadu kafijas kultūra attīstās aizvien jaunā kvalitātē, un vietējās kafijas tirdzniecības vietas piedāvā spilgtus, neaizmirstamus garšas piedzīvojumus. Taču vēl joprojām ne viens vien kafijas automāta vai baristas priekšā samulst, ieraugot plašo piedāvājumu, kur dominē nosaukumi itāļu valodā.

Šobrīd baudām kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē

Mēs dzīvojam laikā, kad kafijas lietotāju pasaulē kļūst arvien vairāk un pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas ar katru dienu palielinās. Arī tādas lielvalstis kā Ķīna un Indija sāk strauji pārņemt Rietumu kafijas dzeršanas kultūru, ikdienā lietojot arvien vairāk kafijas dzērienu. Pieaugot pieprasījumam, aug arī piedāvājums, un šobrīd mēs dzeram kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē, atzīst “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Trīs veidi, kā kafija var ietekmēt tavu produktivitāti

Kafijas krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas...

Kafijas testēšana: četri soļi, kā atrast savu iecienīto garšu

“Ja man jautā, kas ir laba kafija, es nevaru uz to viennozīmīgi atbildēt. Kas ir labs vienam, neder otram, tāpēc parasti saku – laba kafija ir tā, kas tev garšo. Vai ir kaut kas kvalitatīvāks? Jā, ir. Vai tev tas šķitīs labāks? Nav teikts,” saka “Narvesen Kafijas kluba” eksperts – barista Gatis Silenieks, skaidrojot, kā atrast tieši savām garšas kārpiņām baudāmāko kafiju.