Grauzdētava

Kādu kafiju dzersim 2020. gadā? Trendi un tendences

Kā jebkurā citā jomā, arī kafijas nozarē notiek pastāvīgas pārmaiņas un attīstība, taču tas drīzāk ir pakāpenisks, ne lēcienveidīgs process, atzīst Rihards Saksons. Barista prognozē, ka šogad kafijas dzeršanas tendences Latvijā saglabāsies līdzīgas kā pērn, tomēr dažas nianses var ieviest jau šobrīd pasaulē notiekošie procesi.

Mazie ietekmē lielos jeb laba kafija visur

“Runājot par tendencēm, noteikti jāmin kafijas mikrograuzdētavas – mazās kafejnīcas un tirgotavas, kam ir pašām savas grauzdētavas,” uzsver Rihards Saksons. Kā tas šogad ietekmēs cilvēkus, kuri rīta agrumā iegādājas kafiju līdzņemšanai populārākajās kafijas mazumtirdzniecības vietās? “Patērētājs pilnīgi noteikti būs ieguvējs, iegādājoties arī lielo mazumtirdzniecības tīklu un kafejnīcu kafiju. Mazo grauzdētavu ienākšana tirgū veicina konkurenci un liek arī lielajiem tirgotājiem domāt par aizvien kvalitatīvāku piedāvājumu un izkoptākām kafijas garšām,” stāsta eksperts, piebilstot – lai gan profesionāļiem paradigmas maiņa notiek daudz straujāk, arī pārējā sabiedrība pamazām iemācās jaunas garšas, un rodas pieprasījums. Tāpēc gan lielie, gan mazie kafijas tirgotāji savstarpēji ir cieši saistīti, kas savukārt ļauj ikvienam baudīt garšīgāku kafiju.

Garšas – no izteikti rūgtas uz sabalansētu

Turpinot pagājušā gada tendences, mājās pagatavojamās kafijas garšas šogad daudz nemainīsies, prognozē barista. Tomēr kopumā novērojams, ka sabiedrības garšas gaume mainās, priekšroku aizvien biežāk dodot ne tikai izteikti rūgtai, bet arī sabalansētai kafijai.

“Mainoties piedāvājumam veikalos un kafijas tirdzniecības vietās, uzreiz krasas atšķirības cilvēks nejūt, šīs garšas īpatnības mainās pamazām. Tomēr ikdienā ir aizvien vairāk iespēju iegādāties daudzveidīgāku kafiju, jo ir radies pieprasījums pēc kaut kā atšķirīga,” saka Rihards Saksons.

Joprojām modē būs dažādi karstie kafijas dzērieni, kas kombinācijās ar daudzveidīgu garšu sīrupiem ļauj piedzīvot ne vienu vien pārsteigumu. Tiek meklētas nebijušas garšu buķetes, jo, lai atšķirtos un piesaistītu klientus, kafijas tirgotājiem jābūt radošiem un jāļaujas eksperimentiem.  

Dabai draudzīgs iepakojums

“Ja nu kaut ko tiešām var nosaukt par trendu, tad tas viennozīmīgi ir dabai draudzīgs kafijas iepakojums. Šajā ziņā mēs pašlaik pieredzam milzīgas pārmaiņas, kas saistītas ar sabiedrības uzskatu maiņu un pieaugošo interesi par zaļu dzīvesveidu,” stāsta kafijas eksperts. Piemēram, “Narvesen” ir pirmais uzņēmums mazumtirdzniecības sektorā, kas pērn tirdzniecības vietās ieviesa līdzi ņemamās kafijas krūzes, kas ražotas no augiem un ir dabiskas ar tajās iestrādātu bioloģisku mitruma aizsargslāni. No augiem izstrādātās krūzes ir milzīgs solis uz priekšu ilgtspējīgā karsto dzērienu baudīšanā pa ceļam. Arī iespēja iepildīt dzērienu savā krūzē kļūst aizvien populārāka, un sagaidāms, ka šī kustība tikai vērsīsies plašumā.

Tālākā nākotnē – viedi kafijas automāti un nebijušas kafijas šķirnes

“Ražotāji visā pasaulē šobrīd novirza daudz līdzekļu kafijas automātu lietotāju pieredzes uzlabošanai – no dažādu maksājumu sistēmu ieviešanas līdz tehnoloģiskiem uzlabojumiem. Mēs šos jauninājumus Latvijā saņemsim, kolīdz tie būs pieejami,” stāsta “Narvesen Kafijas kluba” eksperts. Tehnoloģiju izaugsmi Rihards Saksons novērojis oktobrī Milānā notikušajā lielākajā Eiropas viesmīlības nozares izstādē, kuras teritorija ir apmēram tik liela kā 27 Ķīpsalas halles. “Esošās tehnoloģijas kafijas nozarē ļauj jau šodien iegādāties kafijas dzērienus, kas ir tikpat augstā līmenī kā prasmīga baristas pagatavots dzēriens. Tehnoloģiju attīstība ar to neapstājas un tiek izgudrotas jaunas inovācijas, kā pagatavot visaugstākās kvalitātes kafijas dzērienus, vienkārši nospiežot pogu. Jau šobrīd Latvijā virkne tirdzniecības vietu piedāvā automātā pagatavojamus dzērienus, kas garšo labāk nekā kafejnīcā, kur tos gatavo cilvēks,” atklāj barista.

Bet tikmēr kafijas audzētāji visā pasaulē eksperimentē ar kafijas audzēšanas metodēm. Šobrīd audzētāji izmēģina neiedomājamus bioloģiskus savienojumus, lai radītu jaunas šķirnes un audzēšanas procesus. Tā ir atbilde uz klimata pārmaiņām un aizvien pieaugošo pieprasījumu. “Centrālamerikas audzētāji cīnās ar sausumu, kas iespaido arī kafijas ražošanu, tāpēc tiek meklēti jauni risinājumi. Brazīlija ir lielākā ražotājvalsts, bet arī tur tiek eksperimentēts, lai iegūtu lielāku, ekoloģiski un dabiski audzētu ražu. Cik lielu lomu tas spēlēs lielajā kafijas tirgū – grūti spriest, to droši vien redzēsim pēc pāris gadiem,” skatu nākotnē met “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

 

Grauzdētava

Kādu saldinātāju pievienot kafijai: iesaka barista

Sena turkiem piedēvēta paruna vēstī, ka kafijai jābūt melnai kā elle un saldai kā mīlestība. Acīmredzot senos laikos, tāpat kā mūsdienās, netrūka ne rūgtas, ne saldas kafijas piekritēju. Arvien arī mūsdienās nav vienas pareizās atbildes uz jautājumu, vai kafija būtu jāsaldina, – tā ir gaumes lieta. Par to, kā dažādu saldinātāju izmantošana paver ceļu kafijas garšu eksperimentiem, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Ko sola Jaunais gads? Mūsdienīga zīlēšana kafijas putiņās

Gada pēdējās nedēļas un jauna gada sākums jau izsenis ir vispiemērotākais laiks nākotnes pareģošanai, kad cilvēki mēģina pavērt noslēpumainības priekškaru un ielūkoties nezināmajā, ko nesīs nākamais gads. Kafijai dažādos zīlēšanas rituālos ir gadsimtiem senas, bagātīgas tradīcijas. “Narvesen kafijas klubs” Jaunajā gadā vēl visiem veiksmi, vēlmju piepildīšanos un aicina ielūkoties nākotnē, zīlējot kafijas putiņās!

Karsto dzērienu zinātne: kāpēc kafija silda?

Iestājoties vēsam laikam, daudzi meklē siltumu un uzmundrinājumu siltā zupā un karstos dzērienos. Kaut arī sabiedrībā valda dažādi mīti par pārtikas produktu spēju paaugstināt cilvēka ķermeņa temperatūru, zinātnieki ir pierādījuši, ka dažiem produktiem tas patiešām ir pa spēkam. Vai kafija spēj sasildīt – stāsta “Narvesen kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

 

 

Kafija pa ceļam savā krūzītē: Latvijas iedzīvotāji šo iespēju izmanto septiņreiz aktīvāk nekā pasaulē kopumā

Starptautiskajā kafijas dienā, kas ik gadu 1. oktobrī tiek atzīmēta lielā daļā pasaules, “Narvesen” veiktā aptaujā* noskaidrots – kamēr tikai nepilni 3% kafijas cienītāju visā pasaulē iegādājas kafiju savās līdzi paņemtajās krūzēs**, Latvijā šādu iespēju izmanto katrs piektais iedzīvotājs, un tikpat daudzi to labprāt izmēģinātu, kaut arī pašlaik šādu paradumu nepiekopj. Galvenais iemesls, kāpēc iedzīvotāji kafijas dzērienus pilda savās krūzēs vai termokrūzēs, ir vēlme atbalstīt dabai draudzīgu dzīvesveidu, samazinot vienreiz lietojamā iepakojuma patēriņu.

Kur slēpjas kafijas raksturs jeb kā atpazīt labu kafijas pupiņu?

Kafijas pupiņas tikai pirmajā acu uzmetienā šķiet vienādas – mazas, brūnas un cietas. Katra grauzdējuma, izmēra vai aromāta nianse var padarīt jūsu dzērienu neaizmirstami gardu vai pilnīgi nebaudāmu. Kā pazīt un izvēlēties labu kafijas pupiņu, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Barista iesaka: 5 labi iemesli, kādēļ vērts investēt savas līdzi ņemamās krūzītes iegādē

Lai gan tiek lēsts, ka tikai nepilni 3% klientu visā pasaulē izmanto savas krūzītes kafijas iegādei*, tepat Latvijā ik nedēļu ap 1000 karsto dzērienu tiek iepildīti līdzpaņemtajās krūzēs, liecina “Narvesen kafijas kluba” dati, un šim skaitam ir pozitīva tendence pieaugt. Kāpēc šādas līdzi ņemamās krūzītes ir vērtīgs ieguldījums un labs darbs, atgādina “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kādu kafiju dzersim 2020. gadā? Trendi un tendences

Sākoties jaunam gadam, kafijas dzeršanas tradīcijas pasaulē kūleni nav apmetušas. Ķīnieši ik dienas dzer aizvien vairāk kafijas, jaunieši nevis vienkārši dzer kafiju, bet piekopj veselu rituālu, savukārt somi, zviedri un islandieši joprojām izdzer visvairāk kafijas Eiropā uz vienu iedzīvotāju. Tomēr savi modes strāvojumi ietekmē arī kafijas pasauli Latvijā, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Recepšu zinātne kafijas krūzē jeb kā top oriģināli kafijas dzērieni

Lai gan pēc “Narvesen Kafijas kluba” baristu novērojumiem Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku klasiskiem kafijas dzērieniem,  taču plašs eksotisku nosaukumu klāsts kafijas tirdzniecības vietās nevienu vairs neizbrīna. Kāpēc tiek radītas jaunas kafijas dzērienu receptes, un kas mudina domāt par kafiju kā tikai vienu no dzēriena sastāvdaļām, stāsta Narvesen kafijas dzērienu recepšu galvenā zinātniece un produktu inovatore, “Narvesen Kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

Kāds piens vislabāk sader ar kafiju? Augu un bezlaktozes pieni – uztura trends arī Latvijā

Kafijas kultūras ziņā Eiropas lielpilsētas – Londona, Amsterdama – Latvijai ir soli priekšā un tur plašā sabiedrībā ir pašsaprotama, piemēram, specialty jeb īpašas kvalitātes kafijas baudīšana, ko pie mums piekopj vien šaurs interesentu loks. Savukārt attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam tikpat spēcīgi.

Kafijas ceļvedis: populārākie kafijas dzērieni un to raksturi

Sen garām tie laiki, kad latvieši dzēra tikai melnu vai baltu kafiju. Ar katru gadu kafijas kultūra attīstās aizvien jaunā kvalitātē, un vietējās kafijas tirdzniecības vietas piedāvā spilgtus, neaizmirstamus garšas piedzīvojumus. Taču vēl joprojām ne viens vien kafijas automāta vai baristas priekšā samulst, ieraugot plašo piedāvājumu, kur dominē nosaukumi itāļu valodā.

Šobrīd baudām kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē

Mēs dzīvojam laikā, kad kafijas lietotāju pasaulē kļūst arvien vairāk un pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas ar katru dienu palielinās. Arī tādas lielvalstis kā Ķīna un Indija sāk strauji pārņemt Rietumu kafijas dzeršanas kultūru, ikdienā lietojot arvien vairāk kafijas dzērienu. Pieaugot pieprasījumam, aug arī piedāvājums, un šobrīd mēs dzeram kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē, atzīst “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Trīs veidi, kā kafija var ietekmēt tavu produktivitāti

Kafijas krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas...

Kafijas testēšana: četri soļi, kā atrast savu iecienīto garšu

“Ja man jautā, kas ir laba kafija, es nevaru uz to viennozīmīgi atbildēt. Kas ir labs vienam, neder otram, tāpēc parasti saku – laba kafija ir tā, kas tev garšo. Vai ir kaut kas kvalitatīvāks? Jā, ir. Vai tev tas šķitīs labāks? Nav teikts,” saka “Narvesen Kafijas kluba” eksperts – barista Gatis Silenieks, skaidrojot, kā atrast tieši savām garšas kārpiņām baudāmāko kafiju.