Grauzdētava

Kāds piens vislabāk sader ar kafiju? Augu un bezlaktozes pieni – uztura trends arī Latvijā

Kafijas kultūras ziņā Eiropas lielpilsētas – Londona, Amsterdama – Latvijai ir soli priekšā un tur plašā sabiedrībā ir pašsaprotama, piemēram, specialty jeb īpašas kvalitātes kafijas baudīšana, ko pie mums piekopj vien šaurs interesentu loks. Savukārt attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam tikpat spēcīgi. Mēs labprāt baudām kafiju ar pienu, kas nesatur laktozi vai ir gatavots no dažādiem riekstiem, sēklām un graudaugiem. Kuri alternatīvie pieni vislabāk sader ar kafiju un kādas tendences virmo kafijas pasaulē, skaidro “Narvesen kafijas kluba” eksperti Edīte Vimba un Rihards Saksons.

“Neatceros otru ar kafiju saistītu produktu, kas pēdējo 4–5 gadu laikā Latvijā tik strauji būtu ienācis apritē un nostiprinājies uz palikšanu,” atzīst Rihards Saksons. Viņš ir pārliecināts, ka ar kafiju vēl joprojām vislabāk sader tieši klasiskie pieni ar augstu tauku saturu. Šāda veida kafijas dzēriens ir salds un kafijas garša ir līdzsvarā. Tomēr, ja klasiskais piens jāaizvieto, tad tam tuvākais aizvietotājs būs bezlaktozes piens. Otra labākā alternatīva ir mandeļu piens. Tas būs piemērots tiem, kuri vēlas saldu cappuccino vai latte. Garšas ziņā kafija ar mandeļu pienu ir kā kafijas cepums – tā kūst mutē un saldā garša savienojumā ar kafiju atstāj patīkamu un ilgu pēcgaršu. Turpretim, ja ir vēlme pēc mazāk salda dzēriena, tad ar kafiju labi sader sojas piens. Sojas piena specifiskā piegarša izteikti izceļ kafijas garšas notis. Savukārt labs rīta starteris būs espresso macchiato ar nelielu daudzumu uzputota auzu piena – veselīgs gardums bez cukura.

“Cilvēki kļūst izglītotāki un arvien vairāk domā par savu uzturu. Kafija ar alternatīvajiem pieniem ir draudzīga izvēle gan vegāniem un cilvēkiem ar laktozes nepanesību, gan jaunajām māmiņām, taču tie derēs arī tiem, kuri ikdienas uzturā labprāt lieto govs pienu, jo ir bagātīgi ar vitamīniem un minerālvielām. Ne velti alternatīvie pieni ir tik iecienīti – daļai cilvēku govs piena produktu lietošana var izraisīt nepatīkamus gremošanas traucējumus, kas saistīti ar pienā esošās laktozes nepanesību. Tāpēc ļoti piemērots ir bezlaktozes piens, kas garšas un rakstura ziņā neatšķiras no ierastajiem piena produktiem un arī duetā ar melnu kafiju būs vistuvākais klasiskai kafijai ar pienu. “Novērojumi “Narvesen” tirdzniecības vietās liecina, ka iespēju iegādāties kafiju ar bezlaktozes pienu visbiežāk novērtē jaunās māmiņas, kas vēl baro mazuļus un kuru diēta nereti liedz uzturā lietot laktozi saturošus produktu,” skaidro Edīte Vimba.

Jebkuram kafijas dzērienam var pievienot kādu no alternatīvajiem pieniem pēc izvēles, taču jāpatur prātā, ka tiem piemīt gana izteiksmīgs raksturs un arī savi niķi, tāpēc, iespējams, ne visi alternatīvie pieni izcili sadarbosies ar kafiju. “Gatavojot pienu no mandelēm, Indijas riekstiem, lazdu vai makadamijas riekstiem, rīsiem, auzām, sojas, speltas, kaņepju sēklām vai kvinojas, iespējams gūt dažādas aizraujošas garšu pieredzes, taču jāpatur prātā, ka tie spēcīgi ietekmēs kafijas garšu. Turklāt augu pieni putojot uzvedas pavisam citādi nekā govs piens, jo vairumam šo alternatīvu sastāvā gluži vienkārši nepietiek tauku putu radīšanai,” skaidro barista, atgādinot, ka labākā izvēle kafijas garšas saglabāšanai tomēr būs bezlaktozes govs piens.

Straujais alternatīvo pienu patēriņa pieaugums ir redzams ik dienu, un tiek prognozēts, ka tā nozīme tuvāko gadu laikā turpinās palielināties gan Latvijā, gan visā pasaulē. Tas arī kafijas ekspertus mudina nestāvēt uz vietas un piedāvāt arvien jaunus kafijas dzērienus ar alternatīviem pieniem. Šobrīd alternatīvo pienu biznesa apgrozījums pasaulē ir apmēram 16 miljardi ASV dolāru, kamēr tradicionālā piena rūpniecības apjoms sasniedz 440 miljardus ASV dolāru. Toties prognozes 2024. gadam liecina, ka alternatīvo pienu industrijas apmērs divkāršosies.

Grauzdētava

Kādu saldinātāju pievienot kafijai: iesaka barista

Sena turkiem piedēvēta paruna vēstī, ka kafijai jābūt melnai kā elle un saldai kā mīlestība. Acīmredzot senos laikos, tāpat kā mūsdienās, netrūka ne rūgtas, ne saldas kafijas piekritēju. Arvien arī mūsdienās nav vienas pareizās atbildes uz jautājumu, vai kafija būtu jāsaldina, – tā ir gaumes lieta. Par to, kā dažādu saldinātāju izmantošana paver ceļu kafijas garšu eksperimentiem, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Ko sola Jaunais gads? Mūsdienīga zīlēšana kafijas putiņās

Gada pēdējās nedēļas un jauna gada sākums jau izsenis ir vispiemērotākais laiks nākotnes pareģošanai, kad cilvēki mēģina pavērt noslēpumainības priekškaru un ielūkoties nezināmajā, ko nesīs nākamais gads. Kafijai dažādos zīlēšanas rituālos ir gadsimtiem senas, bagātīgas tradīcijas. “Narvesen kafijas klubs” Jaunajā gadā vēl visiem veiksmi, vēlmju piepildīšanos un aicina ielūkoties nākotnē, zīlējot kafijas putiņās!

Karsto dzērienu zinātne: kāpēc kafija silda?

Iestājoties vēsam laikam, daudzi meklē siltumu un uzmundrinājumu siltā zupā un karstos dzērienos. Kaut arī sabiedrībā valda dažādi mīti par pārtikas produktu spēju paaugstināt cilvēka ķermeņa temperatūru, zinātnieki ir pierādījuši, ka dažiem produktiem tas patiešām ir pa spēkam. Vai kafija spēj sasildīt – stāsta “Narvesen kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

 

 

Kafija pa ceļam savā krūzītē: Latvijas iedzīvotāji šo iespēju izmanto septiņreiz aktīvāk nekā pasaulē kopumā

Starptautiskajā kafijas dienā, kas ik gadu 1. oktobrī tiek atzīmēta lielā daļā pasaules, “Narvesen” veiktā aptaujā* noskaidrots – kamēr tikai nepilni 3% kafijas cienītāju visā pasaulē iegādājas kafiju savās līdzi paņemtajās krūzēs**, Latvijā šādu iespēju izmanto katrs piektais iedzīvotājs, un tikpat daudzi to labprāt izmēģinātu, kaut arī pašlaik šādu paradumu nepiekopj. Galvenais iemesls, kāpēc iedzīvotāji kafijas dzērienus pilda savās krūzēs vai termokrūzēs, ir vēlme atbalstīt dabai draudzīgu dzīvesveidu, samazinot vienreiz lietojamā iepakojuma patēriņu.

Kur slēpjas kafijas raksturs jeb kā atpazīt labu kafijas pupiņu?

Kafijas pupiņas tikai pirmajā acu uzmetienā šķiet vienādas – mazas, brūnas un cietas. Katra grauzdējuma, izmēra vai aromāta nianse var padarīt jūsu dzērienu neaizmirstami gardu vai pilnīgi nebaudāmu. Kā pazīt un izvēlēties labu kafijas pupiņu, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Barista iesaka: 5 labi iemesli, kādēļ vērts investēt savas līdzi ņemamās krūzītes iegādē

Lai gan tiek lēsts, ka tikai nepilni 3% klientu visā pasaulē izmanto savas krūzītes kafijas iegādei*, tepat Latvijā ik nedēļu ap 1000 karsto dzērienu tiek iepildīti līdzpaņemtajās krūzēs, liecina “Narvesen kafijas kluba” dati, un šim skaitam ir pozitīva tendence pieaugt. Kāpēc šādas līdzi ņemamās krūzītes ir vērtīgs ieguldījums un labs darbs, atgādina “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kādu kafiju dzersim 2020. gadā? Trendi un tendences

Sākoties jaunam gadam, kafijas dzeršanas tradīcijas pasaulē kūleni nav apmetušas. Ķīnieši ik dienas dzer aizvien vairāk kafijas, jaunieši nevis vienkārši dzer kafiju, bet piekopj veselu rituālu, savukārt somi, zviedri un islandieši joprojām izdzer visvairāk kafijas Eiropā uz vienu iedzīvotāju. Tomēr savi modes strāvojumi ietekmē arī kafijas pasauli Latvijā, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Recepšu zinātne kafijas krūzē jeb kā top oriģināli kafijas dzērieni

Lai gan pēc “Narvesen Kafijas kluba” baristu novērojumiem Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku klasiskiem kafijas dzērieniem,  taču plašs eksotisku nosaukumu klāsts kafijas tirdzniecības vietās nevienu vairs neizbrīna. Kāpēc tiek radītas jaunas kafijas dzērienu receptes, un kas mudina domāt par kafiju kā tikai vienu no dzēriena sastāvdaļām, stāsta Narvesen kafijas dzērienu recepšu galvenā zinātniece un produktu inovatore, “Narvesen Kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

Kāds piens vislabāk sader ar kafiju? Augu un bezlaktozes pieni – uztura trends arī Latvijā

Kafijas kultūras ziņā Eiropas lielpilsētas – Londona, Amsterdama – Latvijai ir soli priekšā un tur plašā sabiedrībā ir pašsaprotama, piemēram, specialty jeb īpašas kvalitātes kafijas baudīšana, ko pie mums piekopj vien šaurs interesentu loks. Savukārt attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam tikpat spēcīgi.

Kafijas ceļvedis: populārākie kafijas dzērieni un to raksturi

Sen garām tie laiki, kad latvieši dzēra tikai melnu vai baltu kafiju. Ar katru gadu kafijas kultūra attīstās aizvien jaunā kvalitātē, un vietējās kafijas tirdzniecības vietas piedāvā spilgtus, neaizmirstamus garšas piedzīvojumus. Taču vēl joprojām ne viens vien kafijas automāta vai baristas priekšā samulst, ieraugot plašo piedāvājumu, kur dominē nosaukumi itāļu valodā.

Šobrīd baudām kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē

Mēs dzīvojam laikā, kad kafijas lietotāju pasaulē kļūst arvien vairāk un pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas ar katru dienu palielinās. Arī tādas lielvalstis kā Ķīna un Indija sāk strauji pārņemt Rietumu kafijas dzeršanas kultūru, ikdienā lietojot arvien vairāk kafijas dzērienu. Pieaugot pieprasījumam, aug arī piedāvājums, un šobrīd mēs dzeram kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē, atzīst “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Trīs veidi, kā kafija var ietekmēt tavu produktivitāti

Kafijas krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas...

Kafijas testēšana: četri soļi, kā atrast savu iecienīto garšu

“Ja man jautā, kas ir laba kafija, es nevaru uz to viennozīmīgi atbildēt. Kas ir labs vienam, neder otram, tāpēc parasti saku – laba kafija ir tā, kas tev garšo. Vai ir kaut kas kvalitatīvāks? Jā, ir. Vai tev tas šķitīs labāks? Nav teikts,” saka “Narvesen Kafijas kluba” eksperts – barista Gatis Silenieks, skaidrojot, kā atrast tieši savām garšas kārpiņām baudāmāko kafiju.