Grauzdētava

Barista iesaka: 5 labi iemesli, kādēļ vērts investēt savas līdzi ņemamās krūzītes iegādē

Ilgāk karsts

Termokrūze darbojas divos virzienos – tā nelaiž siltumu ārā un aukstumu iekšā. Kafija šādā krūzē daudz ilgāk saglabājas karsta, kas ir sevišķi aktuāli gada vēsajos mēnešos, kuru Latvijā ir vairāk nekā silto. Tas ir labs risinājums tiem, kuri kafiju vēlas malkot lēnām, pa laiciņam izbaudot malku aromātiskā dzēriena – šādā krūzē iepildīta kafija ilgi saglabās patīkamu temperatūru un nodrošinās enerģijas lādiņu vairāku stundu garumā. Turklāt termokrūzi, kur iepildīts karsts dzēriens, vai krūzīti ar īpašu silikona maliņu ir patīkami turēt rokā, nebaidoties no apdedzināšanās. Savukārt vasarā arī aukstā kafija saglabās tai paredzēto temperatūru.

Ietaupījums gada griezumā

Lai motivētu iegādāties kafiju savā krūzītē, vairums tirdzniecības vietu pircējiem piešķir atlaides vai nodrošina citu bonusu sistēmu. Piemēram, “Narvesen” piedāvā 10% atlaidi karstajiem dzērieniem, ja tos pilda savā krūzītē. Šādu motivējošu praksi ieviesušas kafijas vietas visā pasaulē. Ja neesi drošs, vai tev pienākas bonuss, uzpildot kafiju savā krūzītē, apjautājies pārdevējam jebkurā tirdzniecības vietā – iespējams, par šādu iniciatīvu saņemsi atlaidi! Ja kafiju līdzņemšanai iegādājies regulāri, gada griezumā šādi vari ietaupīt pat vairākus desmitus eiro.

Drošāk veselībai

Laikā, kad daudzus noteikumus pasaulē ievieš Covid-19, lieka piesardzība par ļaunu nenāks. Lai gan tirdzniecības vietās tiek veikti dažādi drošības pasākumi un visu nepieciešamo kafijas pagatavošanai izsniedz pārdevējs, drošāk tomēr ir pildīt kafiju savā krūzītē, kam esi pieskāries tikai tu pats. Turklāt, nākot pēc kafijas ar savu iemīļoto krūzīti, vari izvēlēties tieši to dizainu, kas acīm un sirdij šķiet vistīkamākais, un ieturēt savu stilu.

Videi draudzīga izvēle

Atbildīgas izvēles šodien, lai dzīvotu uz veselīgas planētas rīt – aizvien vairāk cilvēku visā pasaulē maina ikdienas paradumus, sliecoties par labu dabai draudzīgam dzīvesveidam. Līdz ar šīm izmaiņām nežēlastībā krituši dažādi plastmasas izstrādājumi, arī krūzītes kafijas līdzņemšanai daudzās tirdzniecības vietās, kas pārklātas ar plānu plastmasas slānīti, tāpēc nav 100% pārstrādājamas.

Lai gan, piemēram, “Narvesen” jau ieviesuši jaunākās paaudzes krūzītes un vāciņus, kas ir pārstrādājamas un kompostējamas, jo tiek izgatavotas no augu šķiedras: tajās netiek izmantoti no naftas ķimikālijām iegūti materiāli, bet pret mitruma izsūkšanos aizsargā bioloģisks mitruma aizsargslānis. Tomēr visvērtīgāk būtu neizmest atkritumos neko, tāpēc sava krūzīte, kas kalpos ilgus gadus, ir pārdomāts pirkums.

Nezaudē ne lāsi

Kuram gan nav nācies izšļakstīt kafiju, atrodoties kustībā! Īpaši aktuāli tas ir velosipēdu cienītājiem vai garāku maršrutu kājāmgājējiem. Lai pastaiga vai velobrauciens nepārvērstos cirka cienīgā balansēšanas treniņā, lielisks risinājums jau atkal ir līdzi paņemtā krūzīte ar cieši noslēdzamu vāciņu, kas nepieļauj kafijas izšļakstīšanos vai izlaistīšanos. Visefektīvākās šajā ziņā ir speciālās ceļojumu krūzes, kuras aizver ar īpašu klapīti vai aizgriežot ciet vāciņa atveri. Lej kafiju ceļojumu krūzē, liec mugursomā vai velosipēda grozā un dodies meklēt vislabāko punktu pilsētā, kur to nobaudīt! Iedvesmojies no pirmās Latvijas slepeno punktu kartes pilsetaspunkti.lv un atklāj jaunas vietas.

*Starbucks Global Social Impact Report 2019

Grauzdētava

Kādu saldinātāju pievienot kafijai: iesaka barista

Sena turkiem piedēvēta paruna vēstī, ka kafijai jābūt melnai kā elle un saldai kā mīlestība. Acīmredzot senos laikos, tāpat kā mūsdienās, netrūka ne rūgtas, ne saldas kafijas piekritēju. Arvien arī mūsdienās nav vienas pareizās atbildes uz jautājumu, vai kafija būtu jāsaldina, – tā ir gaumes lieta. Par to, kā dažādu saldinātāju izmantošana paver ceļu kafijas garšu eksperimentiem, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Ko sola Jaunais gads? Mūsdienīga zīlēšana kafijas putiņās

Gada pēdējās nedēļas un jauna gada sākums jau izsenis ir vispiemērotākais laiks nākotnes pareģošanai, kad cilvēki mēģina pavērt noslēpumainības priekškaru un ielūkoties nezināmajā, ko nesīs nākamais gads. Kafijai dažādos zīlēšanas rituālos ir gadsimtiem senas, bagātīgas tradīcijas. “Narvesen kafijas klubs” Jaunajā gadā vēl visiem veiksmi, vēlmju piepildīšanos un aicina ielūkoties nākotnē, zīlējot kafijas putiņās!

Karsto dzērienu zinātne: kāpēc kafija silda?

Iestājoties vēsam laikam, daudzi meklē siltumu un uzmundrinājumu siltā zupā un karstos dzērienos. Kaut arī sabiedrībā valda dažādi mīti par pārtikas produktu spēju paaugstināt cilvēka ķermeņa temperatūru, zinātnieki ir pierādījuši, ka dažiem produktiem tas patiešām ir pa spēkam. Vai kafija spēj sasildīt – stāsta “Narvesen kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

 

 

Kafija pa ceļam savā krūzītē: Latvijas iedzīvotāji šo iespēju izmanto septiņreiz aktīvāk nekā pasaulē kopumā

Starptautiskajā kafijas dienā, kas ik gadu 1. oktobrī tiek atzīmēta lielā daļā pasaules, “Narvesen” veiktā aptaujā* noskaidrots – kamēr tikai nepilni 3% kafijas cienītāju visā pasaulē iegādājas kafiju savās līdzi paņemtajās krūzēs**, Latvijā šādu iespēju izmanto katrs piektais iedzīvotājs, un tikpat daudzi to labprāt izmēģinātu, kaut arī pašlaik šādu paradumu nepiekopj. Galvenais iemesls, kāpēc iedzīvotāji kafijas dzērienus pilda savās krūzēs vai termokrūzēs, ir vēlme atbalstīt dabai draudzīgu dzīvesveidu, samazinot vienreiz lietojamā iepakojuma patēriņu.

Kur slēpjas kafijas raksturs jeb kā atpazīt labu kafijas pupiņu?

Kafijas pupiņas tikai pirmajā acu uzmetienā šķiet vienādas – mazas, brūnas un cietas. Katra grauzdējuma, izmēra vai aromāta nianse var padarīt jūsu dzērienu neaizmirstami gardu vai pilnīgi nebaudāmu. Kā pazīt un izvēlēties labu kafijas pupiņu, stāsta “Narvesen kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Barista iesaka: 5 labi iemesli, kādēļ vērts investēt savas līdzi ņemamās krūzītes iegādē

Lai gan tiek lēsts, ka tikai nepilni 3% klientu visā pasaulē izmanto savas krūzītes kafijas iegādei*, tepat Latvijā ik nedēļu ap 1000 karsto dzērienu tiek iepildīti līdzpaņemtajās krūzēs, liecina “Narvesen kafijas kluba” dati, un šim skaitam ir pozitīva tendence pieaugt. Kāpēc šādas līdzi ņemamās krūzītes ir vērtīgs ieguldījums un labs darbs, atgādina “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Kādu kafiju dzersim 2020. gadā? Trendi un tendences

Sākoties jaunam gadam, kafijas dzeršanas tradīcijas pasaulē kūleni nav apmetušas. Ķīnieši ik dienas dzer aizvien vairāk kafijas, jaunieši nevis vienkārši dzer kafiju, bet piekopj veselu rituālu, savukārt somi, zviedri un islandieši joprojām izdzer visvairāk kafijas Eiropā uz vienu iedzīvotāju. Tomēr savi modes strāvojumi ietekmē arī kafijas pasauli Latvijā, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Recepšu zinātne kafijas krūzē jeb kā top oriģināli kafijas dzērieni

Lai gan pēc “Narvesen Kafijas kluba” baristu novērojumiem Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku klasiskiem kafijas dzērieniem,  taču plašs eksotisku nosaukumu klāsts kafijas tirdzniecības vietās nevienu vairs neizbrīna. Kāpēc tiek radītas jaunas kafijas dzērienu receptes, un kas mudina domāt par kafiju kā tikai vienu no dzēriena sastāvdaļām, stāsta Narvesen kafijas dzērienu recepšu galvenā zinātniece un produktu inovatore, “Narvesen Kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

Kāds piens vislabāk sader ar kafiju? Augu un bezlaktozes pieni – uztura trends arī Latvijā

Kafijas kultūras ziņā Eiropas lielpilsētas – Londona, Amsterdama – Latvijai ir soli priekšā un tur plašā sabiedrībā ir pašsaprotama, piemēram, specialty jeb īpašas kvalitātes kafijas baudīšana, ko pie mums piekopj vien šaurs interesentu loks. Savukārt attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam tikpat spēcīgi.

Kafijas ceļvedis: populārākie kafijas dzērieni un to raksturi

Sen garām tie laiki, kad latvieši dzēra tikai melnu vai baltu kafiju. Ar katru gadu kafijas kultūra attīstās aizvien jaunā kvalitātē, un vietējās kafijas tirdzniecības vietas piedāvā spilgtus, neaizmirstamus garšas piedzīvojumus. Taču vēl joprojām ne viens vien kafijas automāta vai baristas priekšā samulst, ieraugot plašo piedāvājumu, kur dominē nosaukumi itāļu valodā.

Šobrīd baudām kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē

Mēs dzīvojam laikā, kad kafijas lietotāju pasaulē kļūst arvien vairāk un pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas ar katru dienu palielinās. Arī tādas lielvalstis kā Ķīna un Indija sāk strauji pārņemt Rietumu kafijas dzeršanas kultūru, ikdienā lietojot arvien vairāk kafijas dzērienu. Pieaugot pieprasījumam, aug arī piedāvājums, un šobrīd mēs dzeram kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē, atzīst “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Trīs veidi, kā kafija var ietekmēt tavu produktivitāti

Kafijas krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas...

Kafijas testēšana: četri soļi, kā atrast savu iecienīto garšu

“Ja man jautā, kas ir laba kafija, es nevaru uz to viennozīmīgi atbildēt. Kas ir labs vienam, neder otram, tāpēc parasti saku – laba kafija ir tā, kas tev garšo. Vai ir kaut kas kvalitatīvāks? Jā, ir. Vai tev tas šķitīs labāks? Nav teikts,” saka “Narvesen Kafijas kluba” eksperts – barista Gatis Silenieks, skaidrojot, kā atrast tieši savām garšas kārpiņām baudāmāko kafiju.