Grauzdētava

Recepšu zinātne kafijas krūzē jeb kā top oriģināli kafijas dzērieni

Brīnumu pilnā kafijas pupiņa

Atbilde slēpjas pašā kafijā, atklāj “Narvesen Kafijas kluba” eksperte. Īstie kafijas pazinēji ļoti labi orientējas kafijas koku audzēšanas reģioniem raksturīgajās dažādajās garšās. Šie eksperti pastāvīgi mēģina atklāt un izcelt kādu no kafijas pupiņās atrodamajām garšas niansēm, kuru tajās ir bezgalīgi daudz. Turklāt, grauzdējot pupiņu, var iegūt atšķirīgu kafijas raksturu, īpašības un aromātu, savukārt, veidojot maisījumus un variējot grauzdējuma pakāpi, šīs garšas var izcelt un pastiprināt. Kā ikvienā jomā, arī kafijas pasaulē tirgotāji meklē unikālo, atšķirīgo. Tāpēc baristas un audzētāji atrod aizvien jaunas nianses.         

Labākās receptes meklējumi

Receptes izmēģināšanai vajadzīgas apmēram divas nedēļas laika, kas varētu šķist īss laiks, bet patiesībā process ir visai sarežģīts. Receptes tapšanā ir iesaistīti apmēram desmit cilvēki – izejvielu ražotāji, baristas  ar savu garšu pasauli, tie, kas pārzina tirgu un aktuālās tendences. Šie cilvēki ir  inovatori, viņi un paspēj citiem būt soli priekšā. Krūzīšu skaits, kamēr tiec līdz receptei, mērāms simtos. Edīte Vimba stāsta, ka, lai izvēlētos trīs jaunas receptes, ir jāizmēģina apmēram piecpadsmit. Viņa arī atzīst, ka ir nogaršojusi apmēram 50 dažādus sīrupus, lai saprastu, ko noteikti neizmantos, bet kur var atrast jaunu niansi. Vienmēr aktuāla ir mandele, vaniļa, karamele, kokosrieksts, piparmētra, taču arī no šiem klasiskajiem sīrupiem iespējams radīt bezgalīgu skaitu garšu kombināciju. Nozīme ir visam – kafijas šķirnei, temperatūrai, pievienotajam pienam, dzēriena veidam.

Tāpat receptes izveidē jāņem vērā, kāds gadalaiks ir aiz loga, kādas ir aktuālās garšu tendences. “Mums Latvijā tuvākas ir itāļu kafijas dzeršanas tradīcijas uz espresso bāzes, mums ir svarīgs rūgtumiņš, bet gardēžiem un pazinējiem sirdij tuvāka ir arabica ar pavisam citu noti, ko mums kā lielam tirgotājam nav tik viegli integrēt tirgū. Jaunajai mileniāļu paaudzei klasiskā kafijas garša ir mazāk būtiska, viņiem svarīgāks ir savs kafijas piena dzēriens ar iemīļoto garšas noti un piederība zīmolam,” novērojumos dalās “Narvesen Kafijas kluba” eksperte.

 Garšu krustošanās – sāļu ar saldu vai pikantu ar saldu?

“Viena no mūsu laikmeta tendencēm ir garšu krustošanās dažādās pārtikas grupās. Piemēram, ja jums ļoti garšo deserts creme brulee, jums garšos arī kafija ar šim desertam raksturīgo noti, un agri vai vēlu tā arī nonāks jūsu kafijas dzērienā. Un otrādi – piemēram, austrumnieciskā chai latte garšu buķete no kafijas tirdzniecības vietām ir pārcēlusies uz citām pārtikas produktu grupām. Krustot var visu – sāļu ar saldu, pikantu ar saldu, jo tas viss ir iekšā pašā kafijas pupiņā, tāpēc dažādas garšas lieliski harmonē,” atklāj Edīte Vimba.

Nemainīgas vērtības, kas “draudzējas” ar kafiju, ir rieksti, šokolāde, kanēlis un kardamons. Bet faktiski jebko, kas garšo citos ēdienos, ir iespējams pārnest uz kafijas dzērieniem.

Tiesa gan, ieradumam liels spēks, atzīst Edīte, un nav nemaz tik vienkārši mainīt cilvēku garšas paradumus. Ir daudz vieglāk pierunāt cilvēku pagaršot jaunā veidā pagatavotu steiku nekā citādi pagatavotu kafiju. Vairums kafijas mīļotāju ir konservatīvi, no rīta grib savu ierasto kafiju iecienītajā krūzītē, un nekādus eksperimentus! Tāpēc arī, radot jaunas receptes, ir jāatrod vidusceļš starp dažu drosmīgo gardēžu un vairuma gaumi.

Vai eksperimenti vienmēr attaisnojas?

Katru recepti ietekmē pievienotās sastāvdaļas. Gadās, ka ne vienmēr esošais iznākums atbilst gaidītajam rezultātam. “Kafijas garšu jūtami ietekmē piens vai piena aizstājēji, kuriem ir katram sava izteikta garša. Piemēram, nesen pārliecinājāmies, ka auzu piena aizstājējs nekādi neiet kopā ar mango. Nav garšīgi, un viss,” stāsta Edīte, vienlaikus piebilst – tādas īsti radikālas metodes klientiem nemaz nevar piedāvāt, jo garšas kārpiņas ir tā piedzītas ar pazīstamo garšu, ka to var mainīt tikai ļoti pakāpeniski. Taču ar diviem, trim dzērieniem var parādīt tendences un pateikt priekšā, ko būtu vērts nogaršot.

Kā radīt pašam savu recepti?

Vai ir iespējams mājās atkārtot garšu, ja ļoti iegaršojies kāds no Narvesen kafijas dzērieniem? Edīte saka – nav nekā neiespējama, bet tuvu neiespējamam gan. Kaut vai tāpēc, ka katru reizi, pievienojot sīrupu, nav iespējams dozēt precīzi tādu pašu daudzumu, un arī kafijas stiprums un citas īpašības atšķirsies. Tāpēc labāk uzticēties kafijas automātam, kur visi šie parametri ir ieprogrammēti, aicina “Narvesen Kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba. Taču eksperimentēt var un vajag!

Ja ļoti gribas uz brīdi sajusties kā īstam baristam, Edīte iesaka pamēģināt mājās uzmeistarot mandeļu latti, kuras recepti atklāj “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards.

Nepieciešams

Kafijas spiežamā kanniņa – French Press (ieteicams)

250 ml krūzīte

15 g maltas kafijas

170 ml ūdens

70 ml mandeļu piena

Pagatavošana

Aplej kafijas biezumus ar karstu ūdeni (pagaida, līdz ūdens beidz vārīties, pazūd vārīšanās burbuļi, un tikai tad lej uz kafijas biezumiem). Pēc 35 sekundēm kafiju apmaisa. Atstāj uz 3–4 minūtēm, tad šķidrumu pārlej citā krūzē (biezumus atstāj krūzē, kurā kafija gatavota).

French Press kanniņā ielej iepriekš uzkarsētu mandeļu pienu (karsē līdz brīdim, kad parādās pirmais tvaika garojums no piena) un to uzkuļ, vairākas reizes spiežot pienu pie pamatnes. Pievieno kafijai.

Grauzdētava

Kādu kafiju dzersim 2020. gadā? Trendi un tendences

Sākoties jaunam gadam, kafijas dzeršanas tradīcijas pasaulē kūleni nav apmetušas. Ķīnieši ik dienas dzer aizvien vairāk kafijas, jaunieši nevis vienkārši dzer kafiju, bet piekopj veselu rituālu, savukārt somi, zviedri un islandieši joprojām izdzer visvairāk kafijas Eiropā uz vienu iedzīvotāju. Tomēr savi modes strāvojumi ietekmē arī kafijas pasauli Latvijā, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Recepšu zinātne kafijas krūzē jeb kā top oriģināli kafijas dzērieni

Lai gan pēc “Narvesen Kafijas kluba” baristu novērojumiem Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku klasiskiem kafijas dzērieniem,  taču plašs eksotisku nosaukumu klāsts kafijas tirdzniecības vietās nevienu vairs neizbrīna. Kāpēc tiek radītas jaunas kafijas dzērienu receptes, un kas mudina domāt par kafiju kā tikai vienu no dzēriena sastāvdaļām, stāsta Narvesen kafijas dzērienu recepšu galvenā zinātniece un produktu inovatore, “Narvesen Kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

Kāds piens vislabāk sader ar kafiju? Augu un bezlaktozes pieni – uztura trends arī Latvijā

Kafijas kultūras ziņā Eiropas lielpilsētas – Londona, Amsterdama – Latvijai ir soli priekšā un tur plašā sabiedrībā ir pašsaprotama, piemēram, specialty jeb īpašas kvalitātes kafijas baudīšana, ko pie mums piekopj vien šaurs interesentu loks. Savukārt attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam tikpat spēcīgi.

Kafijas ceļvedis: populārākie kafijas dzērieni un to raksturi

Sen garām tie laiki, kad latvieši dzēra tikai melnu vai baltu kafiju. Ar katru gadu kafijas kultūra attīstās aizvien jaunā kvalitātē, un vietējās kafijas tirdzniecības vietas piedāvā spilgtus, neaizmirstamus garšas piedzīvojumus. Taču vēl joprojām ne viens vien kafijas automāta vai baristas priekšā samulst, ieraugot plašo piedāvājumu, kur dominē nosaukumi itāļu valodā.

Šobrīd baudām kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē

Mēs dzīvojam laikā, kad kafijas lietotāju pasaulē kļūst arvien vairāk un pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas ar katru dienu palielinās. Arī tādas lielvalstis kā Ķīna un Indija sāk strauji pārņemt Rietumu kafijas dzeršanas kultūru, ikdienā lietojot arvien vairāk kafijas dzērienu. Pieaugot pieprasījumam, aug arī piedāvājums, un šobrīd mēs dzeram kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē, atzīst “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Trīs veidi, kā kafija var ietekmēt tavu produktivitāti

Kafijas krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas...

Kafijas testēšana: četri soļi, kā atrast savu iecienīto garšu

“Ja man jautā, kas ir laba kafija, es nevaru uz to viennozīmīgi atbildēt. Kas ir labs vienam, neder otram, tāpēc parasti saku – laba kafija ir tā, kas tev garšo. Vai ir kaut kas kvalitatīvāks? Jā, ir. Vai tev tas šķitīs labāks? Nav teikts,” saka “Narvesen Kafijas kluba” eksperts – barista Gatis Silenieks, skaidrojot, kā atrast tieši savām garšas kārpiņām baudāmāko kafiju.