Grauzdētava

Šobrīd baudām kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē

Mēs dzīvojam laikā, kad kafijas lietotāju pasaulē kļūst arvien vairāk un pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas ar katru dienu palielinās. Arī tādas lielvalstis kā Ķīna un Indija sāk strauji pārņemt Rietumu kafijas dzeršanas kultūru, ikdienā lietojot arvien vairāk kafijas dzērienu. Pieaugot pieprasījumam, aug arī piedāvājums, un šobrīd mēs dzeram kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē, atzīst “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons. Lai gan tā saucamais “Specialty” segments aizņem vien 5–8% pasaules kafijas tirgus, tas pozitīvi ietekmē visu industriju kopumā. Pēdējos 3–5 gadus Latvijas kafijas kultūrā raksturo pāreja no izteikti rūgtas uz balansētas garšas kafijām, alternatīvo pienu triumfa gājiens un elpu aizraujoši eksperimenti ar papildu sastāvdaļām.

Izglītots kafijas patērētājs

Pēdējo 3 gadu laikā Latvijā tiek atvērtas arvien jaunas mikrograuzdētavas, kas ir līdzīga tendence kā vairāku mini alusdarītavu parādīšanās Latvijā pēdējo piecu gadu laikā. Kāpēc šādu grauzdētavu atvēršana ir svarīga arī tiem, kuri neapmeklē specializētās kafejnīcas, bet iegādājas “plaša patēriņa” kafiju līdzņemšanai? “Kafijas industrijai šāda tendence nāk tikai par labu, jo tādējādi arī lielo mazumtirdzniecības tīklu un kafejnīcu kafijas attīstītāji sāk iedziļināties kafijas tēmā, ir gatavi piedāvāt augstākās kvalitātes kafiju līdzņemšanai pa ceļam un pat degvielas uzpildes stacijās, atbilstoši izglītojot arī savus klientus. Jo izglītotāks ir kafijas pircējs, jo lielāks pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas, ko ņem vērā ne vien mazas grauzdētavas, bet arī mazumtirdzniecības tīkli,” stāsta Rihards Saksons.

Modes garšas

Ja pirms 10–12 gadiem Latvijā dzērām izteikti rūgtas garšas kafijas, šobrīd notiek pāreja uz daudz sabalansētākām kafijām – ne izteikti rūgtām, ne izteikti skābenām. “Šis process noteikti kādu laiku vēl turpināsies,” prognozē Rihards Saksons. “Ārpus Rīgas, visticamāk, tas notiks lēnāk, lai gan tas, kas agrāk bija galvaspilsētas trends, nu jau atrodams arī citās lielākajās Latvijas pilsētās.”

Austrumu garšas, kas raksturīgas tādiem dzērieniem kā Chai Latte vai kafija ar kanēli, kardamonu un krustnagliņām, šobrīd papildina jauni eksperimentālie dzērieni. Arvien mazāks uzsvars tiek likts uz konkrētām garšām, lielāka interese vērojama par eksperimentālu dzērienu sastāvu – kafijām ar dažādiem alternatīvajiem pieniem un aukstajiem kafijas dzērieniem.

Govs piena daudzveidīgās alternatīvas

“Ja kafijas kultūras attīstības ātruma ziņā mazliet iepaliekam, salīdzinot ar citām Eiropas lielākajām pilsētām, tad attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam vismaz līdzīgā attīstības solī. Neatceros otru ar kafiju saistītu produktu, kas pēdējo 4–5 gadu laikā tik strauji būtu ienācis apritē un nostiprinājies uz palikšanu,” atzīst Rihards Saksons. “Ja agrāk, piedaloties lielajos festivālos, alternatīvos pienus pieprasīja vien daži cilvēki, tagad tas ir standarts, un kafijas tirgotājam krājumos ieteicams turēt vismaz 20% alternatīvo pienu. Šīs opcijas tiek paredzētas pat jaunākajos kafijas automātos, ko jau šobrīd nodrošina tirdzniecības vietas lielā daļā Latvijas pilsētu.”

Vienlaikus “Narvesen kafijas kluba” barista atzīst – Cappucino ar sojas, mandeļu, rīsu, bezlaktozes vai govs pienu ir pilnīgi dažādas garšu pasaules. Alternatīvie pieni spēcīgi maina kafijas garšu, turklāt tie citādi pakļaujas putošanai. Kafejnīcās lielākoties piedāvājumā var atrast mandeļu, sojas un auzu pienu. Tiem kafijas cienītājiem, kas izvēlas kafiju ar alternatīvo pienu un kuriem ir svarīgi saglabāt baltas kafijas oriģinālo garšu, labākā alternatīva ir bezlaktozes govs piens. Modernākajos kafijas aparātos tas jau ir pieejams līdzās parastajam govs pienam.

Aukstie kafijas dzērieni – vasaras izprieca

Salīdzinoši nesen attīstītais kafijas dzērienu virziens – aukstās kafijas – strauji gūst aizvien lielāku popularitāti. “Te kafijai tiek pievienots viss, ko var un nevar iztēloties – ledus, saldējums, svaigi spiestas augļu sulas un citas sastāvdaļas neiedomājamās kombinācijās, kas rodas baristas iztēlē. Šī ir lieliska izvēle vasarai – uzmundrinoša, atspirdzinoša un piedzīvojumu pilna pieredze,” saka “Narvesen Kafijas kluba” barista.

“Iespējams, ideālā kafijas recepte ir jau gandrīz 100 gadus veca, taču cilvēkiem patīk eskperimentēt, tāpēc nākotnē sagaidāms ne viens vien pārsteigums, un kafijas kultūra noteikti turpinās attīstīties. Cukurotās kafijas ir atsevišķs segments, kuru varētu nosaukt par popkultūru, taču mēs, baristas, ar gandarījumu vērojam, ka nelielajam gardēžu segmentam izdodas labvēlīgi ietekmēt kafijas dzeršanas kultūru visā pasaulē,” saka Rihards Saksons.

Grauzdētava

Recepšu zinātne kafijas krūzē jeb kā top oriģināli kafijas dzērieni

Lai gan pēc “Narvesen Kafijas kluba” baristu novērojumiem Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku klasiskiem kafijas dzērieniem,  taču plašs eksotisku nosaukumu klāsts kafijas tirdzniecības vietās nevienu vairs neizbrīna. Kāpēc tiek radītas jaunas kafijas dzērienu receptes, un kas mudina domāt par kafiju kā tikai vienu no dzēriena sastāvdaļām, stāsta Narvesen kafijas dzērienu recepšu galvenā zinātniece un produktu inovatore, “Narvesen Kafijas kluba” eksperte Edīte Vimba.

Kāds piens vislabāk sader ar kafiju? Augu un bezlaktozes pieni – uztura trends arī Latvijā

Kafijas kultūras ziņā Eiropas lielpilsētas – Londona, Amsterdama – Latvijai ir soli priekšā un tur plašā sabiedrībā ir pašsaprotama, piemēram, specialty jeb īpašas kvalitātes kafijas baudīšana, ko pie mums piekopj vien šaurs interesentu loks. Savukārt attiecībā uz alternatīvajiem pieniem esam tikpat spēcīgi.

Kafijas ceļvedis: populārākie kafijas dzērieni un to raksturi

Sen garām tie laiki, kad latvieši dzēra tikai melnu vai baltu kafiju. Ar katru gadu kafijas kultūra attīstās aizvien jaunā kvalitātē, un vietējās kafijas tirdzniecības vietas piedāvā spilgtus, neaizmirstamus garšas piedzīvojumus. Taču vēl joprojām ne viens vien kafijas automāta vai baristas priekšā samulst, ieraugot plašo piedāvājumu, kur dominē nosaukumi itāļu valodā.

Šobrīd baudām kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē

Mēs dzīvojam laikā, kad kafijas lietotāju pasaulē kļūst arvien vairāk un pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas ar katru dienu palielinās. Arī tādas lielvalstis kā Ķīna un Indija sāk strauji pārņemt Rietumu kafijas dzeršanas kultūru, ikdienā lietojot arvien vairāk kafijas dzērienu. Pieaugot pieprasījumam, aug arī piedāvājums, un šobrīd mēs dzeram kvalitatīvāko kafiju pasaules vēsturē, atzīst “Narvesen Kafijas kluba” barista Rihards Saksons.

Trīs veidi, kā kafija var ietekmēt tavu produktivitāti

Kafijas krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas...

Kafijas testēšana: četri soļi, kā atrast savu iecienīto garšu

“Ja man jautā, kas ir laba kafija, es nevaru uz to viennozīmīgi atbildēt. Kas ir labs vienam, neder otram, tāpēc parasti saku – laba kafija ir tā, kas tev garšo. Vai ir kaut kas kvalitatīvāks? Jā, ir. Vai tev tas šķitīs labāks? Nav teikts,” saka “Narvesen Kafijas kluba” eksperts – barista Gatis Silenieks, skaidrojot, kā atrast tieši savām garšas kārpiņām baudāmāko kafiju.